Cijene knjiga

Opremanje školarca: 'Tko to može platit?!'

Sci-Tech / Flash | 01. 09. 2016. u 08:43 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene knjiga za učenike razreda osnovne škole koštaju u prosjeku od 150 KM, pa sve do 375 KM, i tu su uključeni samo udžbenici, bez dodatnih materijala koja su djeci potrebna za pohađanje nastave. U slučaju da školujete srednjoškolca, te cijene se penju i do 500 KM.

''Ovisno od izdavača do izdavača, no cijene knjiga recimo za prve razrede osnovnih škola dođu oko 150 KM dok se za dijete koje pohađa npr. šesti razred osnovne škole treba izdvojiti oko 375 KM. Naravno, to su samo cijene udžbenika, ako tomu dodamo bilježnice, torbu, dodatne materijale kojih je napretek, troškovi se znatno povećaju i ako uzmete u obzir mogućnost da jedna obitelj može imati više od jednog školarca ja ne znam tko to zaista može platiti'', rekla je za Bljesak.info Mirela K., djelatnica knjižare u Mostaru.

'Tko to može platiti?', je ono što se pitaju i u Udruzi roditelja 'Naša Djeca 2014' koji su početkom kolovoza u suradnji s tržnim centrom Piramida organizirali razmjenu/prodaju udžbenika za osnovnu školu te na taj način pokušali pomoći roditeljima i djeci da dođu do što povoljnijih udžbenika. Uz ovu, Udruga je uspješno realizirala i akciju 4+ u kojoj su opremili 23 školarca iz obitelji s četiri i više djece u školama, a za tri obitelji su osigurali vaučere za nabavku školske opreme. U planu je i akcija izrada inovativne android aplikacije koja će djeci i roditeljima omogućiti komforniju razmjenu polovnih udžbenika

''Ujedno smo na ovaj način htjeli privući pozornost šire javnosti na mnogo veći problem a to je nepostojanje Zakona i Pravilnika o udžbenicima što je i razlog ovako teške situacije jer roditelji u našoj županiji plaćaju najskuplje udžbenike u državi. Smatramo da bi se usvajanjem tog zakona uredilo tržište udžbenika tako da bi nakladnici koji obećavaju manje cijene ukoliko bi unaprijed znali kolike količine trebaju tiskati. Pravilnik bi definirao i smjernice za bolju kvalitetu udžbenika kako kvalitetu sadržaja tako i kvalitetu tiska, težinu kojom opet dolazimo do rješavanja još jednog gorućeg problema a to je težina učeničke torbe, koja ne bi smjela prelaziti 10 posto težine učenika '', rekao je za Bljesak.info Antoni Šajin, predsjednik ove Udruge.

Teške cijene, teške torbe

Akcija vaganja učeničkih torbi koju je provedena u 2015. godini pokazala je da smo daleko od europskih normi koje propisuju težinu đačke torbe do maksimalno 10% djetetove težine. Škole od učenika traže više udžbenika i nepotrebne dodatke u nastavnom procesu. Đačke torbe su bile i do 20% djetetove težine. I tu dolazi do trećeg problema a to je veliki broj zakašnjelih dijagnoza skolioze kralježnice. Pa zatim se cijeli krug zatvara nepovoljno po djecu jer dosta gradova osnivača ne organizira sistematske preglede za osnovce a još uvijek imamo dosta škola koju uopće nemaju sportske dvorane. Znači imamo uzrok, problem, posljedicu i nemamo rješenje ni dan danas. Ne samo da nemamo rješenje nego su nam se u gradu pojavili nakupci udžbenika.

Da je nepostojanje Zakona o udžbenicima jedan od gorućih problema u ovoj županiji te da je Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta u devetogodišnje obrazovanje ušlo nespremno u svim pogledima pa tako i po pitanju Nastavnog plana i programa na hrvatskom jeziku i pravovremenog usvajanja primjerenih pedagoških standarda, slaže se i Vesna Šunjić, ranije članica Vijeća roditelja, a trenutno Tajnica mostarskog Gradskog odbora Hrvatske republikanske stranke.

''Najveći problem je što ne postoji Zakon o udžbenicima, pa je ova oblast potpuno neregulirana. Recenzije udžbenika nisu javne i ne možete biti sigurni da vam djeca uče iz najboljih udžbenika. Mislim da bi sva djeca od Orašja do Neuma koja uče po Nastavnom planu i programi na hrvatskom jeziku trebala koristiti jedinstvene udžbenike i to one s najboljim javno dostupnim recenzijama. To bi osiguralo ne samo zadovoljavajuću kvalitetu udžbenika već i značajno pristupačnije cijene'', rekla je Šunjić za Bljesak.info.

Šunjić dodaje kako je ono što bi ona kao roditelj voljela vidjeti jeste usvajanje Pravilnika o udžbenicima i usvajanje jedinstvenih kriterija za zapošljavanje u školama koji bi osigurali da djecu podučavaju kvalitetni učitelji iz kvalitetnih udžbenika po suvremenom NPP-u i pedagoškim standardima koji prate vrijeme u kojem živimo.

''Do tada su i djeca i roditelji žrtve neuređenog sustava i nerada nadležnog Ministarstva'', zaključila je Šunjić.

Odgovore o nepostojanju Zakona o udžbenicima, cijene i težine učeničkih torba, poslane na adresu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta u HNŽ, te moguće izmjene u cilju olakšavanja i stvaranja kvalitetnijeg Nastavnog plana i programa još uvijek čekamo.

Kopirati
Drag cursor here to close