crno tržište cvjeta

Nema pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova

Sci-Tech / Flash | 22. 05. 2016. u 21:54 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog nepostojanje pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova, naša zemlja godišnje gubi desetine milijuna maraka, a građani plaćaju najskuplje lijekove u regiji. Istovremeno, zbog znatno niže cijene u regiji, crno tržište lijekovima cvjeta.

Lijek istog proizvođača u Srbiji košta oko 5 KM, dok u BiH njegova cijena iznosi od 10 do 12 KM, u ovisnosti od ljekarne. Velika razlika u cijenama, od čak 30-50%, dobar je temelj za razvoj crnog tržišta lijekovima.

U Bijeljini i ostalim gradovima BiH koji se nalaze u graničnom pojasu, pripadnici Granične policije i UNO-a vrše pojačane kontrole.

''Imajući u vidu veliku razliku u cijeni lijekova i medicinskih sredstava u BiH i Srbiji, treba očekivati mogućnost njihovog ilegalnog uvoza. U vezi s tim se poduzimaju određene mjere'', kaže Pero Milivojević, zapovjednik JGP Bijeljina.

Glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević ističe da najčešće oduzimaju lijekovi kao što su vijagra i kamagra - koji se krijumčare u dječjim stvarima.

Pravilnik o cijenama lijekova uskoro bi se mogao naći pred Vijećem ministara BiH.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragan Bogdanić kazao je kako se u ovaj se problem uključila i Svjetska banka.

''Očekujem da će u nekom razumnom vremenu da se donese taj pravilnik koji bi bio osnova za snižavanje cijena lijekova u RS-u, odnosno BiH'', istaknuo je on i konstatirao kako to otvara mogućnost ilegalnog uvoza lijekova.

Osoba koja prelazi državnu granicu mora posjedovati potvrdu liječnika o upotrebi vrste lijekova koju nosi sa sobom. Tržište lijekovima u BiH procjenjuje se na nešto više od pola milijarde KM, od čega je sudjelovanje domaćih proizvođača oko 90 milijuna, a sudjelovanje stranih proizvođača i veletrgovaca oko 430 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close