Online trgovanje

Libijski teroristi kupuju oružje putem Facebooka

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2016. u 12:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studija Small Arms Survey and the Armament Research Services (ARES) otkrila je da raste broj online prodaje oružja u Libiji. Stručnjaci kažu da su zatvorene grupe na popularnim društvenim mrežama i chat aplikacijama poput Facebooka i WhatsAppa najčešća mjesta za takvu vrstu trgovine, no u posljednje vrijeme zabilježen je rast ovakvih kriminalnih radnji i na Instagramu i Telegramu.

ARES prati grupe i pojedince koji aktivno koriste online mreže za prodaju oružja u Libiji te su prošle godine zabilježili čak 1346 ovakvih transakcija.

Jenzen-Jones, direktor ARES-a, rekao je kako ovako visoki broj nedopuštenih prodaja daje sliku o tome kako terorističke grupe koriste društvene medije za širenje svoje propagande i trgovinu oružjem. Napomenuo je i kako se sličan trend pojavljuje u drugim zemljama poput Sirije, Iraka i Jemena.

Alarmantan je i podatak da se ne prodaju samo pištolji i puške, već i jače oružje poput raketnih bacača, mitraljeza i prijenosnih sustava protuzračne obrane. U izvještaju navode kako većinu trgovine oružjem vode paravojne skupine i druge oružane grupe. One koriste društvene medije kako bi ili kupili nova oružja ili se riješili neželjenog i neupotrebljivog oružja.

Trgovina oružjem u Libiji bila je regulirana tijekom Gadafijevog režima, no nakon revolucije 2011. godine, ilegalni trgovci oružjem su počeli su jačati. Također, kako je online povezanost sve veća, tako je i online trgovina oružjem počela jačati.

Facebook i Instagram su zabranili prodaju oružja u siječnju, u nadi da će takve aktivnosti pasti na njihovim platformama. "Uklanjamo sav sadržaj povezan s prodajom oružja čim ga uočimo. Potičemo ljude da koriste alate za prijavljivanje ilegalnog i neželjenog sadržaja na našim platformama", rekli su iz Facebooka.

Kopirati
Drag cursor here to close