zloupotreba recepata

Doktori sankcionirani: Propisivali recepte bez znanja pacijenata

Sci-Tech / Flash | 07. 01. 2016. u 18:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doktorima Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću, Hajrudinu Omeroviću i Refiki Purić-Sarajlija Zavod zdravstvenog osiguranja USŽ je oduzeo ovlaštenja za propisivanje lijekova s esencijalne liste zbog zloupotrebe recepata.

Doktorima Doma zdravlja Bihać Amiru Ceriću, Mehmedu Hukiću i Hajrudinu Omeroviću te doktorici Doma zdravlja Velika Kladuša Refiki Purić-Sarajlija Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanske županije(ZZO USŽ) je na mjesec dana oduzeo ovlaštenja za propisivanje recepata.

Kontrola

Odluku je prije dva dana donio direktor Zavoda Almin Handanagić, nakon provedene kontrole u prošloj godini, kada je utvrđeno da su ovi liječnici prekršili pravilnike o propisivanju i izdavanju recepata.

''Direktor ima po zakonu pravo oduzeti šifru liječnika na trideset dana do konačne odluke'', kazao je Handanagić novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Zavod je u ožujku prošle godine formirao Komisiju za kontrolu propisivanja i izdavanja lijekova, koja je metodom slučajnog uzorka analizirala rad liječnika Doma zdravlja Bihać za prvih šest mjeseci 2015. Pregledano je između 100 i 200 kartona pacijenata svakog od četrnaest liječnika ove zdravstvene ustanove.

Upravni odbor Zavoda je prije mjesec dana prihvatio Izvještaj Komisije i zadužio direktora ove institucije da u skladu s propisima sankcionra liječnike koji su zloupotrijebili službena ovlaštenja.

Liječnici su sankcionirani dva tjedna nakon što je CIN objavio priču 'Recept za korupciju', u kojoj je pokazao kako pojedini liječnici i ljekarne u Unsko- sanskoj županiji preko lažnih i prepravljenih recepata izvlače novac iz Zavoda.

212 recepata bez znanja pacijenata

CIN je pisao da su doktori Mehmed Hukić i Amir Cerić propisali 212 recepata pacijentima bez njihovog znanja. Pacijenti nisu ni bili na pregledu, niti su preuzeli propisane lijekove.

Analizom navedenog izvještaja, novinari CIN-a su pokazali da su recepti ovih liječnika najčešće realizirani preko divje ljekarne 'Europharm' i 'Kovačević'. Zavodu je na naplatu od ovih ljekarni stiglo ukupno 118 lažnih recepata za prvih šest mjeseci prošle godine.

Prema istom izvještaju, doktor Hajrudin Omerović je propisao 86 recepata koji nisu evidentirani u zdravstveni karton pacijenta, dok je u više od pola ovih recepata propisivana veća količina lijekova u odnosu na određenu terapiju.

Novinari CIN-a su u posjedu dva Omerovićeva recepta na kojima je dopisana veća količina lijekova od one koju on prvobitno propisao. U prvom receptu je propisao jedno pakovanje lijeka, a u ljekarnoj 'Europharm' je dodano još jedno pakovanje. Prema Izvještaju Komisije, u ljekarnama 'Europharm' i 'Kovačević' realizirano je 59 od 86 Omerovićevih spornih recepata.

Ljekarna ne priznaje kontrole

Vlasnica ovih ljekarni Aida Alagić ranije je novinarima CIN-a rekla da ne priznaje nalaze Komisije, jer ugovor između Zavoda i ovih ljekarni ne predviđa takvu kontrolu.

U drugom receptu, doktor Omerović je također propisao jedno pakovanje lijeka, a u Zdravstvenoj ustanovi 'Gradska apoteka' Bihać dopisana su još tri pakovanja. Ukupno, prema Izvještaju, u ovoj ljekarnoj je realizirano sedam njegovih recepata.

Zavod uskoro planira i sankcije prema ljekarnama koje su dopisivale količine na regularno propisane recepte.

''Upravni odbor ZZO je donio zaključke koje se odnose kako prema ljekarima tako i prema ljekarnama koje su bile u okviru kontrole'', rekao je Handanagić.

Očit slučaj

Doktorica Purić–Sarajlija iz Doma zdravlja u Velikoj Kladuši je novinarima CIN-a kazala da ona nije zloupotrijebila svoje ovlasti prilikom propisivanja recepata. Napominje da je Zavod izvršio kontrolu za vrijeme dok je ona bila na godišnjem odmoru.

''Ja sam otišla u Sloveniju, pošto mi je tamo obitelj i tad mi je došla komisija da vrši kontrolu mojih recepata, kad mene nema'', kaže Purić–Sarajlija.

Direktorica velikokladuškog Doma zdravlja Lirija Jusufović kaže da je ova doktorica bila na godišnjem odmoru, ali da je Zavod najavio kontrolu nekoliko dana ranije.

''Njen slučaj je bio najočitiji, znači nešto što je komisiji odmah upalo u oči i oni su odmah došli i izvršili kontrolu i pronašli osnova za sankcioniranje te doktorice'', kazala je Jusufović za CIN, dodavši da će Zavod u ovom mjesecu nastaviti s kontrolom i ostalih liječnika ovog doma zdravlja.

Kopirati
Drag cursor here to close