Nezdrav zrak

Živinice i Tuzla jutros najzagađeniji gradovi

Na području glavnog grada BiH Indeks kvalitete zraka iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 02. 2020. u 09:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nezavisne / Tuzla

Prema podacima sa mjernih postaja Živinice su jutros najzagađeniji grad u Bosni i Hercegovini i kvaliteta zraka na tom području je vrlo nezdrava.

Izmjereni Indeks kvaliteta zraka u Živinicama iznosio je 211.

Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme na području tog grada moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva na tom području, upozoravaju iz Eko Akcije.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja.

Zrak je jutros također nezdrav u Tuzli i Visokom gdje su izmjereni indeksi kvalitete zraka iznosili 179 i 177, kao i u Lukavcu gdje je Indeks kvalitete iznosio 171.

U takvoj situaciji sa kvalitetom zraka u navedenim gradovima moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Na području glavnog grada BiH Indeks kvalitete zraka iznosio je 129 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali bi smanjiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Kopirati
Drag cursor here to close