Onečišćenje

Smog u južnoj Europi izazvao ulične prosvjede i zabranu dizelskih vozila

Privremene zabrane vožnje dizelskih vozila na snazi su u većim talijanskim gradovima, uključujući glavni grad Rim, radi smanjenja onečišćenja zraka.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2020. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opasne razine smoga zabilježene su u četvrtak u gradovima diljem južne Europe zbog produljenog suhog i sunčanog vremena i slabog vjetra, objavio je BBC.  

Privremene zabrane vožnje dizelskih vozila na snazi su u većim talijanskim gradovima, uključujući glavni grad Rim, radi smanjenja onečišćenja zraka.

U Bosni i Hercegovini su prosvjednici, noseći gas maske, zatražili da vlada hitno nešto poduzme, prenosi Hina.

Ekolozi su smog nazvali ekološkom krizom, piše BBC.

U Rimu su dizelski automobili, kamioni i motori zabranjeni za vrijeme najvećih prometnih gužvi.

Gradovi Milano, Torino i Bologna poduzeli su slične akcije nakon značajnog porasta onečišćenja zraka.

U međuvremenu se održavaju prosvjedi u gradovima diljem BiH. U srijedu su se stotine prosvjednika s respiratorima i maskama okupili u Tuzli i zatražili hitnu akciju za poboljšanje kvalitete zraka.

Vladini dužnosnici su se u glavnom gradu Sarajevu okupili na izvanrednom sastanku, a za vikend je proglašeno "izvanredno stanje" tijekom kojega će na cestama bili manje vozila.

Lokalnom stanovništvu savjetuje se odlazak u planine gdje je zrak čišći zbog čega su pojeftinile karte za vožnju žičarom.

Sarajevo je među gradovima s najvećim onečišćenjem zraka posljednjih dana, zajedno s glavnim gradovima Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

U Srbiji je održana izvanredna sjednica vlade. Stanovnici su upozoreni da ne izlaze iz domova i izbjegavaju fizičku aktivnost, osobito astmatičari.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić je za onečišćenje zraka okrivila grijanje u kućanstvima i stara dizelska vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close