II. radiološki simpozij u Mostaru

''Vrijeme štedi mozak'' - važno je na vrijeme prepoznati simptome akutnog moždanog udara

Svi predavači naglasili su bitnost vremena koja prođe od pojave simptoma do zbrinjavanja pacijenta s akutnim moždanim udarom.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 11. 2023. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Krucijalno je važno da se rano prepoznaju simptomi i čim prije doveze pacijenta u centar koji ima najbolje mogućnosti za zbrinjavanje i mehaničku trombektomiju. U ovom trenutku, to je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru koja ima sve tehničke, a što je najbitnije sve ljudske kapacitete, zaključeno je na II. radiološkom simpoziju održanom u Mostaru.

U subotu, 18.11.2023.g. s početkom od 17:00 h u dvorani Princess tržnog centra Mepas Mall u Mostaru održan je II. radiološki simpozij pod nazivom ''Vrijeme štedi mozak''. Simpozij je organiziran u zajedničkoj suradnji Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i udruge Sanus Motus Mostar.

Mostarski glazbenik, svima dobro poznati Jadranko Mikulić napravio je prekrasan glazbeni uvod u cijeli program simpozija.

Foto: Organizacijski odbor II. radiološkog simpozija 

Dobrodošlicu svim gostima i sudionicima simpoozija poželio je predsjednik organizacijskog odbora doc.dr.sc. Vedran Markotić, a ispred Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru sve sudionike pozdravio je prof.dr.sc. Ivan Ćavar.

Cijeli program simpozija rukovodila je i najavljivala voditeljica Danijela Pokrajčić.

STROKE program

Bitne osnovne informacije o uzrocima, incidenci, simptomatologiji, kliničkoj slici, neintervencijskim mogućnostima liječenja pacijenata s akutnim ishemijskim moždanim udarom, predstavila je dr sc Marija Bender, spec. neurolog.

Dr Marija jedna je od nositeljica cijelog STROKE programa i jedna od prvih koja je odlazila na edukacije koje su omogućile razvoj bolje njege i zbtinjavanja pacijenata s akutnim moždanim udarom u SKB Mostar.

AI platformu (platforma umjetne inteligencije) za detekciju pacijenata s akutnim ishemijskim moždanim udarom prezentirao je prof dr sc Stefan Markus Niehues, spec. radiolog. Profesor Niehaus vodeći je europski stručnjak za razvoj umjetne inteligencije u radiološkoj dijagnostici iz područja neuroradiologije, trenutno zaposlen u najvećoj europskoj bolnici Charite Sveučilišnoj bolnici u Berlinu.

Pregled tehnika dijagnostičkog oslikavanja moždanog udara prezentirao je prof.dr.sc. Marko Radoš, spec. intervencijske radiologije.

Profesor Radoš jedan je od najistaknutijih stručnjaka iz područja intervevcijske radiologije u Europi, a kod nas zasigurno najzaslužniji za razvoj intervencijske radiologije u posljednjih 20 godina. Profesor je obučio cijeli tim za intervencijsku radiologiju u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru.

Velik broj zainteresiranih

Profesor Radoš nije krio svoje pozitivno i ugodno iznenađenje velikim brojem zainteresiranih sudionika, rekavši kako je sretan i zadovoljan jer je preko 200 ljudi došlo u Mostar poslušati najnovije smjernice i dostignuća o zbrinjavanju pacijenata s akutnim moždanim udarom.

AI platformu (platforma umjetne inteligencije), implementaciju korištenja iste u HNŽ/K i rezultate tima za intervencijske postupke u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara u SKB Mostar prezentirao je dr med Gojko Bogdan, spec.radiodijagnostike.

Foto: Organizacijski odbor II. radiološkog simpozija 

Dr Bogdan nositelj je razvoja intervencijske radiologije u SKB Mostar posljednjih desetak godina. Bez njegovog predanog rada zasigurno ne bi bilo ni ovakvih pozitivnih projekata niti rezultata, naglasio je organizator.

Vrijeme od pojave simptoma do zbrinjavanja

Svi predavači naglasili su bitnost vremena koja prođe od pojave simptoma do zbrinjavanja pacijenta s akutnim moždanim udarom. Naime, krucijalno je da se rano prepozna simptome i čim prije doveze pacijenta u centar koji ima najbolje mogućnosti za zbrinjavanje i mehaničku trombektomiju.

Foto: Organizacijski odbor II. radiološkog simpozija 

U ovom trenutku, to je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru koja ima sve tehničke, a što je najbitnije sve ljudske kapacitete koji uključuju širok spektar, od neurologa, anesteziologa, intervencijskih radiologa, inženjera medicinske radiologije, posebno educiranih medicinskih tehničara/sestara, laboranata a koji svi djeluju kao jedan sinkroniziran tim.

Na koncu, predsjednik organizacijskog odbora doc.dr.sc. Vedran Markotić zahvalio je svim sponzorima i partnerima simpozija: Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Udruzi Sanus Motus, BERG d.o.o., Medical d.o.o. Mostar, Bayer Bosna i Hercegovina, INEL MED Mostar, Grad Mostar i Grad Ljubuški, JP Parkovi Ljubuški, Phrmacol, Tuzlafarm, ZZO HNŽ/K, te općini Prozor-Rama.

Foto: Organizacijski odbor II. radiološkog simpozija 

Najave III. simpozija

Ukupno je na simpoziju sudjelovalo preko 100 specijalista radiologije, dok je ukupni broj sudionika simpozija dosegao brojku od 210, a što je samo još jedna pozitivan pokazatelj kvalitete organizacije, ali i prepoznatljivosti Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar u regiji. Na simpozij su stigli gosti i sudionici iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Zenice, Nove Bile, Zagreba, Splita, Banja Luke, Berlina i još mnogih gradova u regiji, navode u priopćenju organizacijskog odbora simpozija.

Doc. dr. sc. Vedran Markotić najavio je sljedeći, III. radiološki simpozij a koji će biti posvećen mogućnostima radiološke dijagnostike bolesti dojki, a u sklopu kojega će biti održana i škola ultrazvuka dojki, postupaka punkcija i biopsija čime će se dodatno unaprijediti sadržaj i ponuda simpozija te sasvim sigurno privući još veći broj sudionika.

Uz pomoć svih sponzora te predan i vrijedan rad organizacijskog odbora kojeg su činili doc.dr.sc. Vedran Markotić, specijalisti i specijalizanti Kliničkog zavoda za radiologiju SKB Mostar može se zaključiti kako je cijeli događaj bio na vrlo visokoj razini organizacije i kvalitete svih sadržaja, a komentari svih sudionika ukazuju da je nakon prošlogodišnjeg simpozija ljestvica dignuta za razinu više.

Foto: Organizacijski odbor II. radiološkog simpozija 

 

Kopirati
Drag cursor here to close