Pet do dvanaest

U Mostaru, Banja Luci i Sarajevu predavanje povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Lifestyle / Zdravlje | 30. 11. 2015. u 10:19 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katedre za epidemiologiju medicinskih fakulteta/ univerziteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru će simbolično, 1. prosinca, 2015. u 11.55 otvoriti javni sat pod nazivom ''Pet do dvanaest'' za studente i sve zainteresirane građane i tako obilježiti 1. prosinac, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a.

Skupove organiziraju partneri u implementaciji projekta HIV (dalje Projekt): UNDP, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za javno zdravstvo RS i 9 specijaliziranih nevladinih organizacija.

Bosna i Hercegovina spada u zemlje sa najnižom stopom oboljelih od HIV/ AIDS-a zahvaljujući, između ostalog, i rezultatima postignutim u okviru Projekta koji se realizirao uz podršku Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Tijekom realizacije Projekta partneri su usmjerili aktivnosti na kreiranje održivog okruženja za HIV liječenje, prevenciju i njegu u Bosni i Hercegovini.

U periodu 2006. do 2015. godine ukupno je u okviru Projekta obnovljeno, opremljeno i u funkciju stavljeno 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST), gdje je testirano 64 503 ljudi, zatim je podržano 5 infektivnih klinika, 16 centara za detoksikaciju i pružanje zamjenske terapije te 11 drop in centara.

Nadalje, u program podrške uključeno je 1225 korisnika droga. Kao krajnji rezultat projekta Vijeće ministara usvaja Strategije za odgovor na HIV/AIDS u BiH 2011- 2016. Svakako najveći uspjeh projekta je ostvarena pozicija naše zemlje na začelju ljestvice po broju oboljelih.

Stoga partnerske organizacije i institucije - nositelji Projekta s pravom poručuju ''Ostvarili smo uspjeh održimo ga'' čime se želi naglasiti važnost nastavka borbe protiv AIDS-a unutar relevantnih institucija na državnom, entitetskom, županijskom i lokalnom nivou.

Institucije trebaju prepoznati važnost aktivnosti prevencije i borbe protiv HIV/AIDS-a, prije svega u proračunskim politikama, ali i kasnije u konkretnim aktivnostima i osigurati neophodan nastavak implementacije aktivnosti usmjerenih na borbu protiv AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Za ovaj takoreći prelazni period CCM je pripremio ''Plan zagovaranja'' prevencije HIV/SPI kao i dijagnostiku i terapiju AIDS-a u Bosni i Hercegovini.

Medijima će se obratiti eminentni profesori, doktori, predstavnici UNDP-a i relevantnih udruženja. U Mostaru će to biti doc.dr.sc. Jelena Ravlija - Zavod za javno zdravstvo FBIH, Mostar, prim.dr. Zlatko Vučina - (Koordinator za HIV Program ispred PHI FBiH), Zavod za javno zdravstvo FBIH, Mostar, Božena Kaltak - UNDP Mostar, Alija Hamzić - Partnerstvo za Zdravlje, Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close