Seruma ima

Mostar: Do sada sedam pacijenata zbog ugriza zmija

Mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugriza zmija otrovnica, ali su pacijenti uspješno liječeni.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 06. 2018. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Od početka ove godine hospitalizirano je sedam pacijenata zbog ugriza zmija, i to poskoka i riđovke, dviju otrovnica koje su na našem podneblju značajne. Od toga je bilo pet tzv. suhih ugriza, koji nisu imali toksične reakcije, a takvih je, u biti, 30 posto'', potvrdio je to dr. Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za Avaz.

Arapović ističe kako su pacijenti bili od Konjica pa do Gruda, te da nema brige jer se serum uredno nabavlja i nema razloga za strah od nestašice.

Da mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija potvrdili su i iz Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić” te SKB Mostar.

''Tijekom ove 2018. godine, u CUM SKB Mostar je primljena jedna osoba s ugrizom zmije koja je hospitalizirana na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar a potom, nakon liječenja, puštena kući. SKB Mostar raspolaže sa dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija'', rekla je za Bljesak.info glasnogovornica ove bolnice, Adrijana Pandža.

Jedan slučaj ugriza zmije zabilježen je i u mostarskom Domu zdravlja koji također raspolaže s dovoljnim količinama seruma.

''Imamo dovoljne količine seruma. Do sada smo imali jedan slučaj ugriza zmije. Radilo se o pacijentici iz Kruševa, koju smo prevezli na Odjel za infektivno SKB Mostar'', kazala je Ines Popovac, glasnogovornica mostarskoga Doma zdravlja.

U travnju je, također, u naselju Višnjica kod Gruda zabilježen slučaj ugriza opasne riđovke. Mještanina je ova otrovnica ugrizla dok je brao kuke.

Stručnjaci i liječnici apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi jer su zmije najaktivnije u proljeće. Hercegovački krš je, inače, dom poskoka, najopasnije otrovnice u Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close