Veće restrikcije

Traži se praćenje varijanti covida u europskim zračnim lukama

Dok neke zemlje među kojima je SAD traže da se putnici iz Kine testiraju, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach to za sada ne smatra potrebnim.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 12. 2022. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je u petak zatražila da se u europskim zračnim lukama uspostave "sustavi praćenja" novih potencijalno opasnih varijanti covida-19 zbog eksplozije broja zaraženih u Kini, no u ovoj se fazi protivi obveznom testiranju putnika koji dolaze iz te zemlje.

Dok neke zemlje među kojima je SAD traže da se putnici iz Kine testiraju, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbach to za sada ne smatra potrebnim.

"Sve varijante koje su utvrđene do sada već su poznate", rekao je novinarima u Berlinu, prenosi Hina.

Socijaldemokratski ministar s druge se strane zauzeo da se u europskim zračnim lukama uspostave "sustavi praćenja" koji bi omogućili brzu detekciju novih opasnih varijanti. "Ciljana kontrola na primjer nekih zrakoplova mogla bi igrati ulogu", rekao je.

"Jako je važno da Europa u tome postupa koordinirano", naglasio je, dodajući da će o tome u petak razgovarati s francuskim kolegom.

Kina je ovaj mjesec ukinula politiku "nultog covida" što bi Kinezima trebalo omogućiti da više putuju u inozemstvo, no u zemlji istodobno vlada najveći val zaraze na svijetu.

Više zemalja među kojima su Italija, Japan, Južna Koreja, Izrael i SAD već su uveli obvezne testove na covid za putnike koji dolaze iz Kine. Španjolska je u petak također najavila da će uvesti obvezne testove za putnike iz Kine.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ocijenio je međutim u četvrtak da bi uvođenje takve mjere na razini EU-a bilo "neopravdano".

Kopirati
Drag cursor here to close