Njam, njam

Svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je debela

Prema analizi, u sljedećih će 30 godina u Hrvatskoj debljina biti povezana i s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 03. 2020. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svaka peta odrasla osoba u Hrvatskoj je debela, upozorili su zdravstveni stručnjaci u povodu nacionalnog dana borbe protiv debljine te naglasili važnost prevencije jer je debljina veliki čimbenik rizika za nastanak vodećih kroničnih nezaraznih bolesti, objavila je Pliva.

Debljina je rizičan čimbenik za nastanak kardiovaskularne bolesti, šećerne bolesti tipa 2, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela tumora i mentalnih poremećaja, upozoreno je na konferenciji održanoj uoči Dana osviještenosti o debljini, 20. ožujka.

Nedavna analiza Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) pokazala je da će u Hrvatskoj u sljedećih 30 godina debljina biti odgovorna za 10% slučajeva kardiovaskularnih bolesti, 75% slučajeva dijabetesa, 7% slučajeva demencije i 5% slučajeva raka.

Prema toj analizi, u sljedećih će 30 godina u Hrvatskoj debljina biti povezana i s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine.

Troškovi liječenja dijabetesa u Hrvatskoj iznose 4,6 milijardi kuna godišnje.

Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close