Bečko istraživanje

Što čuju bebe u inkubatoru?

Upravo ta visoka razina zvuka može prouzrokovati trajna oštećenja ili gubitak sluha.
Lifestyle / Zdravlje | 22. 07. 2020. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevremeno rođene bebe su u inkubatorima izložene visokoj razini buke. U nekim slučajevima to može imati i zdravstvene posljedice. Istraživanje Medicinskog univerziteta u Beču zabilježilo je opterećenja od preko 100 decibela. Preporučeni prag za pravilno sazrijevanje slušnog aparata iznosi 35 decibela.

Tim istraživača sa Medicinskog univerziteta u Beču, opće bolnice AKH, Univerziteta u Beču i Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti istražili su što bebe čuju u inkubatoru.

"Signali nadzornih monitora, glasan govor, otvaranje i zatvaranje vrata i medicinski tretmani dovode do povećanja zvučnog opterećenja koje često prelazi 100 decibela. Nekoliko istraživanja pokazuje da razina zvuka unutar odjela intenzivne njege za novorođenčad, trajno premašuje preporučeni prag od 35 decibela." objašnjava neurolog Vito Giordano.

Upravo ta visoka razina zvuka može prouzrokovati trajna oštećenja ili gubitak sluha. Sklonost gubitku i oštećenju sluha kod prijevremeno rođenih beba iznosi 2 - 10 %, a kod druge djece 0.1 %. Zvučni stimulansi značajno utiču na postnatalno sazrijevanje slušnog aparata, dok s druge strane potpuna tišina vodi do osjećaja izolacije.

Cilj istraživanja, pod nazivom "TheSoundofSilence", je iskustveni doživljaj za roditelje i medicinsko osoblje, jer inkubator iznutra zvuči drugačije nego iz vana. Unutrašnjost inkubatora pojačava niske frekvencije ispod 250 Hertza. Interesantno zapažanje je koliko su glasni respiratori, ako se količina zraka samo neznatno poveća. Taj zvuk se može usporediti sa zvukom usisivača na jedan metar udaljenosti (75 decibela).

Prema podacima WHO godišnje se u svijetu rađa oko 15 milijuna beba prije vremena. Usprkos mnogobrojnim unapređenjima u medicini mnoge bebe se suočavaju s cjeloživotnim oštećenjima. Stoga su izuzetna preciznost u tijeku tretmana i investicije u nove tehnologije od velikog značaja.

Kopirati
Drag cursor here to close