Obilježavanje dana svjesnosti o autizmu

Štićenici iz Los Rosalosa poručuju : Svi smo jednaki

''Ovim druženjem želimo poručiti da smo svi jednaki i da svi trebamo svoje mjesto pod ovim nebom i ovim suncem'', rekla je direktorica ovog centra Mirna Mezit ističući da su napravljeni veliki pomaci,
Lifestyle / Zdravlje | 02. 04. 2019. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjom manifestacijom pod nazivom "Isti pod maskama", koju su organizirali  voditelji i štićenici Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales", nastojalo se ukazati na netoleranciju, predrasude i sve probleme u društvu na koje svakodnevno nailaze osobe s autizmom, kao i njihove obitelji.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje dana svjesnosti o autizmu

''Ovim druženjem želimo poručiti da smo svi jednaki i da svi trebamo svoje mjesto pod ovim nebom i ovim suncem'', rekla je direktorica ovog centra Mirna Mezit ističući da su napravljeni veliki pomaci, ''ali predrasude i dalje postoje kao i potreba da se riješe pitanja socijalne i opće inkluzije djece s poteškoćama, pa tako i djece autističnog spektra''.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje dana svjesnosti o autizmu

Nidžara Džebo, defektolog i logoped govoreći o autizmu istaknula je kako se on najčešće razvije u prve tri godine života i obično traje doživotno. Prvi uočljivi simptomi autizma javljaju se oko trinaestog mjeseca života.'' Dijete simptome ima od rođenja ali oni postaju uočljivi u toj dobi. Prvo što roditelji primijete je da govor kasni i tada se obično obrate logopedu, a on zatim dijete usmjerava dalje'', kazala je Džebo.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje dana svjesnosti o autizmu

Svjetski dana svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja, Ujedinjeni narodi su 2008. taj dan proglasili Međunarodnim danom svjesnosti o autizmu.

Foto: Bljesak.info / Obilježavanje dana svjesnosti o autizmu

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close