Odlučno

SKB Mostar se nije predomislila, ne želi 3F respiratore

''Svi naši liječnici intenzivisti su potpisali izjavu kako ne žele raditi s tim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi.''
Lifestyle / Zdravlje | 23. 02. 2021. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SKB Mostar nije se predomislila i ne želi respiratore iz afere 'Respiratori', potvrđeno je za Bljesak.info iz mostarske bolnice.

Naime, verifikacija respiratora koje je iz Kine uvezla kompanija 'Srebrena malina' uspješno je okončana, respiratori su raspodijeljeni i sigurni za upotrebu, potvrđeno je za agenciju Patria iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koja je i nabavila 100 respiratora.

Podsjećamo, proces verifikacije respiratora započeo je 12.2. u Županijskoj bolnici Orašje, a nakon toga i u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Tešnju, Gračanici, Travniku, Novoj Bili, Konjicu, Sanskom Mostu i Goraždu.

''Respiratori su verificirani i pušteni u rad. S obzirom na aktualnu situaciju u vezi pandemije koronavirusom, a i iskazanoj potrebi zdravstvenih institucija sretan sam da smo okončali ovaj proces. Usporedo s ovim poslom, smo obavljali naše redovne aktivnosti kojih je jako mnogo, a sad kad smo konačno završili i verifikaciju nastavljamo sa obavljanjem poslova iz nadležnosti ove Uprave'', poručio je Enes Memić, v.d. direktora FUCZ. Memić, ističući da je ovim dokazano da respiratori nisu neupotrebljivi i da su sigurni za upotrebu.

Podsjećamo i da su iz mostarske bolnice liječnici jednoglasno odbili primiti ove respiratore i koristiti ih u liječenju Covid-19 budući bi mogli dodatno ugroziti život pacijenata.

''Svi naši liječnici intenzivisti su potpisali izjavu kako ne žele raditi s tim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Govorimo o pacijentima čije je zdravstveno stanje iznimno teško i respiratori koje nam nudi Civilna zaštita Federacije BiH mogu samo pogoršati stanje pacijenta, a ne pomoći mu'', kazali su iz SKB-a Mostar u studenom 2020.

 

Kopirati
Drag cursor here to close