Malinarenje

Cure detalji: Federacija je imala bolju ponudu za respiratore?

Dok se čeka izjašnjenje, na vidjelo izlaze nepoznati detalji. Prema optužnici, prvu ponudu za nabavku respiratora poslala je firma iz Rijeke.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 01. 2021. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su iz Federalne uprave Civilne zaštite tvrdili kako je za nabavku respiratora stiglo više od deset ponuda, nitko nikada nije vidio nijednu, osim one koja se odnosi na „Srebrenu malinu“, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je  u optužnici sve precizno navedeno.

''Po postignutom dogovoru o predmetu ugovora – respirator model HC VE 003 u količini od 100 komada i kupoprodajnoj cijeni od 10.530.000 KM, koja je formirana po osnovu ponude pravnog lica Exotrade Rijeka Hrvatska na iznos od 3.900.000 eura, Novalić pripadniku udruženja Solaku daje uputu da, koristeći ovlaštenja direktora, pripremi odluku kojom će se odobriti FUCZ-u nabavka opreme i materijala iz sredstava, posebne naknade za zaštitu od prirodnih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000 KM'', navodi se u optužnici.

Zatim je naglašeno da je Solak i postupio po uputama Novalića i, po proširenim ovlaštenjima direktora, zahtijevao telefonsku sjednicu FUCZ-a kako bi pripremio odluku o nabavci ove opreme.

''Da bi potom Novalić, iskoristivši ovlaštenja premijera, u ime Vlade FBiH potpisao tzv. pismo namjere za kupovinu 100 respiratora HC VE 003 i istoga dana, 2. travnja 2020., sazvao hitnu sjednicu Vlade na kojoj je donesena odluka kojom se FUCZ izdvaja 4,9 milijuna KM za nabavku opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije'', navedeno je optužnici.

Tužitelji tvrde da je Novalić, iskoristivši ovlasti premijera, zajedno s zamjenikom premijera, 3. travnja 2020. godine potpisao prethodno pripremljene naloge za isplatu, što je bio osnov da se s računa iz proračuna na račun „Srebrene maline“ obavi transfer novca u iznosu od 10,5 milijuna KM. S računa tekuće rezerve prebačeno je 4.950.000 KM, a s posebnog računa sredstava za zaštitu i spašavanje 5.580.000 KM.

Kako Avaz doznaje, u Sudu BiH do kraja mjeseca trebalo bi biti zakazano ročište za izjašnjenje o krivnji optuženima u predmetu „Respiratori“, koji se, po optužnici Tužiteljstva BiH, terete za nabavku 100 uređaja iz Kine po cijeni od 10,5 milijuna KM.

Ostalo je da Sud odluči o prigovorima na potvrđenu optužnicu Tužiteljstva, a rok je do kraja ovog tjedna. Zbog ove nabavke respiratora, za koje još nikada nije utvrđeno ni da su ispravni, jer mjesecima se odugovlači s verifikacijom, Tužiteljstvo BiH optužilo je krajem prošle godine Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, ali i Jelku Milićević, dopremijerku Federacije i ministricu financija.

Oni se terete za zloupotrebu položaja, pranje novca, ali i nesavjestan rad u službi.

Dok se čeka izjašnjenje, na vidjelo izlaze nepoznati detalji. Prema optužnici, prvu ponudu za nabavku respiratora poslala je firma iz Rijeke. Tek nakon ove ponude, optuženi su krenuli s formiranjem cijene za respiratore.

Kopirati
Drag cursor here to close