Bez bolova do šest mjeseci

SKB Mostar kreće s minimalno invazivnim zahvatima u liječenju kronične boli

Od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku na radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, navodeći kako bolesnici često imaju bolove u križima, kad ih zakoči, kad se ne mogu okrenuti u krevetu.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 02. 2023. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u petak je prvi put napravljena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova kod dvije pacijentice tako da od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine zbog tog zahvata neće morati ići u okolne zemlje.

Ne morate ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku

''Doktorica Dajana Vladić koja radi u Ambulanti za liječenje boli u Mostaru bila je na edukaciji u Kliničkom bolničkom centru Osijek, koji je najveći centar za liječenje boli u Hrvatskoj, a vjerujem i na području bivše Jugoslavije, i to je radila tamo, a danas je prvi puta to suvereno napravila i u Mostaru'' - izjavio je predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Osijek i voditelj Zavoda za liječenje boli Ivan Radoš.

Dodao je kako od danas pacijenti iz Mostara i Hercegovine ne moraju ići u Hrvatsku, Austriju ili Njemačku na radiofrekventne denervacije fasetnih zglobova, navodeći kako bolesnici često imaju bolove u križima, kad ih zakoči, kad se ne mogu okrenuti u krevetu, znači imaju bol koja se ne širi u donje ekstremitete nego je u leđima.

Video: SKB Mostar kreće s minimalno invazivnim zahvatima u liječenju kronične boli

''Također ćemo napraviti radiofrekventne blokade genikularnih živaca za pacijente sa boli u koljenima. To će također od danas u bolnici u Mostaru raditi doktorica Vladić'' - naglasio je Radoš.

Samo procedura za radiofrekventnu denervaciju traje oko jedan sat, sat i petnaest do sat i pol, ovisno o pacijentu, dok ona na koljenu traje oko pola sata.

Bez bolova do šest mjeseci

Nakon zahvata pacijenti budu bez bolova od šest mjeseci do dvije godine, a nakon toga se blokada može ponoviti.

Voditeljica Ambulante za liječenje boli u SKB-u Mostar Dajana Vladić - Spaić istaknula je kako je edukacija krenula prije tri mjeseca te da od danas kreću s minimalno invazivnim liječenjem boli.

''Na edukaciju smo krenuli u desetom mjesecu i evo mi tri mjeseca poslije krećemo s još sofisticiranijim metodama nego što smo i mislili. Ova ambulanta za liječenje boli po svom ustrojstvu i opsegu usluga koje nudi je jedina takva u BiH već godinama, a dodavanjem zahvata u operacijskoj dvorani još više se ističe'' - kazala je Vladić.

Zadovoljstvo je iskazala i jedna od prvih pacijentica kojoj je napravljena radiofrekventna denervacija fasetnih zglobova Katica Šimić, koja je zahvalila stručnom timu, kazavši kako se nakon zahvata osjeća izuzetno dobro.

Kopirati
Drag cursor here to close