Njega lica

Sastojci za njegu kože koji su zaista fenomenalni, ali griješimo jer ih kombiniramo

Neki se sastojci međusobno ne slažu. Iako pojedinačno imaju velike koristi za kožu, mogu nanijeti više štete ako se neoprezno kombiniraju.
Lifestyle / Zdravlje | 23. 12. 2023. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako imate nuspojave (crvenilo, peckanje, ljuštenje kože) ili ne postižete željene rezultate, možda nešto nije u redu s načinom na koji nanosite topikalne lijekove. Kako ostvariti rutinu koja djeluje — i čini da se vaša koža izgleda izvrsno?

Neki se sastojci međusobno ne slažu. Iako pojedinačno imaju velike koristi za kožu, mogu nanijeti više štete ako se neoprezno kombiniraju.

Sastojci koji se ne bi trebali stavljati u slojeve su oni koje je teško održati stabilnima u formuli, zajedno povećavaju rizik od iritacije ili se međusobno poništavaju kada se kombiniraju, kaže dermatologinja Brooke Sikora.

Ovo su kombinacije koje zahtjevaju oprez:

Retinoid ili retinol i alfa hidroksi kiselina

Derivati vitamina A poput retinola i retinoida — i alfa hidroksi kiseline (AHA) poput glikolne kiseline — dermatološka su sredstva protiv starenja jer ubrzavaju promjenu stanica kože i povećavaju proizvodnju kolagena za blistavu kožu bez sitnih bora. U ovom slučaju, međutim, više nije bolje.

Budući da oba djeluju tako da rade piling vanjskog sloja kože, posjeduju potencijalno iritantne nuspojave, osobito u kombinaciji, upozorava dermatologinja Elizabeth Bahar Houshmand te savjetuje korištenje preparata naizmjenično (npr. AHA u ponedjeljak, retinoid utorkom, itd.), prenosi Ordinacija.

Retinoid ili retinol i benzoil peroksid

Retinoidi su poznati po tome što sprječavaju starenje, ali također su moćna sila u rješavanju akni, budući da rade piling kože kako bi spriječili začepljenje pora. Kao takvi, mogli biste doći u iskušenje da koristite i retinoid i benzoil peroksid. Razmislite dvaput prije nego to učinite.

Benzoil peroksid može deaktivirati molekulu retinoida, upozorava dr. Sikora.

U borbi protiv akni to bi moglo imati kontra rezultat. Međutim, postoji nekoliko novijih formulacija retinoida tretinoina koje ostaju stabilne s benzoil peroksidom.

Alternativno, razmislite o korištenju benzoil peroksida ujutro i retinola navečer.

Retinoid ili retinol i vitamin C

Vitamin C je sastojak koji je težak za formuliranje jer je najučinkovitiji u kiseloj pH okolini. Retinol djeluje pri višem (alkalnijem) pH. Ako ih koristite zajedno, neće raditi optimalno, kaže Sikora te savjetuje da ih je najbolje koristiti u vrijeme za koje su namijenjeni.


Retinol je najbolje nanositi noću (jer čini kožu osjetljivijom na svjetlost, povećavajući rizik od oštećenja od sunca), a vitamin C najbolje djeluje danju, budući da je antioksidans koji štiti od dnevnih napada, poput štetnih učinaka onečišćenja na kožu i UV zrake, kaže ona.

Retinoid ili retinol i salicilna kiselina

U nastojanju da smanjite pojavu sitnih linija i bora, vjerojatno koristite retinoid. A ako imate kožu sklonu aknama vjerojatno posežete za salicilnom kiselinom, beta hidroksi kiselinom (BHA) koja povećava izmjenu stanica kože, kako bi pore bile čiste. Ali svaka sama za sebe može isušiti kožu, pa ih zajedno treba kombinirati s oprezom.

Rizik je pretjerano isušivanje, što može dovesti do iritacije i pogoršati situaciju.

Kako bi nadoknadila pretjeranu suhoću, koža će pojačati proizvodnju masnoće, što može stvoriti začarani krug suhoće i akni, kaže Sikora.

Rješenje je koristite salicil ujutro, a retinoid navečer.

Sredstvo za čišćenje na bazi sapuna i vitamina C

Vitamin C osmišljen je kao jutarnji proizvod. No važno je i čime ćete prethodno očistiti lice. Kao što je ranije spomenuto, vitamin C je najbolji kada je formuliran s niskim pH.

Međutim, Leslie Baumann, tvrdi da će korištenje sredstva za čišćenje na bazi sapuna, koje ima visok pH, u konačnici smanjiti sposobnost kože da apsorbira vitamin C.

Koristite sredstvo za čišćenje na bazi salicilne ili glikolne kiseline ujutro prije nego što nanesete C, preporučuje ona.

Dva proizvoda s istim aktivnim tvarima

Malo je razloga za korištenje više oblika istog lijeka, kaže dr. Hooper.

Jedan primjer je korištenje dva proizvoda protiv akni s benzoil peroksidom.

Sve što morate znati o njezi kože ako želite da vam lice i po zimi blista – Ordinacija.hr (vecernji.hr)

Drugi primjer je nanošenje maske s glikolnom kiselinom i završetak s kremom koja sadrži bademovu kiselinu, budući da su obje AHA kiseline.

Udvostručavanje iste aktivne tvari je iritacija. Povećana iritacija znak je da je kožna barijera poremećena, što samo povećava vjerojatnost nuspojava aktivnih sastojaka, kaže ona.

Kopirati
Drag cursor here to close