Prednosti

Zašto je vitamin C u kozmetici toliko popularan?

Koje su prednosti uvrštavanja vitamina C u njegu kože i na što treba pripaziti
Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2021. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina nas ima barem jedan ‘problem’ kože koji bismo htjele popraviti, bilo da se radi o hiperpigmentaciji, neujednačenom tenu, umornoj koži, sitnim borama ili ožiljcima od akni, a svi oni imaju isto rješenje: vitamin C.

Vitamin C je antioksidans koji neutralizira štetu koju su nanijeli slobodni radikali i štiti od negativnih utjecaja okoliša. Ukoliko želimo posvijetliti i ujednačiti ten, izbijeliti mrlje i potaknuti produkciju kolagena, te smanjiti sitne bore i učvrstiti kožu, vitamin C je odličan saveznik.

Kako ga uvrstiti u njegu kože? Preporuča se da se u rutinu njege uvodi postepeno. Početi se može s preparatima koji imaju udio vitamina C od 10% pa ovisno o tome kako ga koža tolerira, povećavati postotak i učestalost korištenja. Ispočetka nije potrebno koristiti ga svakodnevno. S obzirom da se radi o aktivnim sastojcima, moguće su iritacije kože, pa je preporučljivo prvo testirati reakcije kože, piše Elle.hr.

Najstabilniji oblik vitamina C u njezi kože je kao L-askorbinska kiselina, namijenjen više masnoj i normalnoj koži, a može se javljati i u drugim oblicima, poput magnezijeva askorbil fosfata ili natrijeva askorbil fosfata.

Često dolazi u kombinaciji s vitaminima B ili E, hijaluronskom kiselinom ili feruličnom koja stabilizira vitamine C i E. Ne treba se koristiti s benzoil peroksidom jer može oksidirati pa ne djelujeniti s drugim kiselinama ili retinolom zbog mogućih iritacija.

Najefikasnijima se smatraju serumi, no kod osjetljive kože vitamin C može se pomiješati s hidratantnom kremom ili koristiti hidratantnu kremu s vitaminom C. Nanijeti na očišćenu kožu, a ukoliko se koristi u dnevnoj njezi, potrebno je kožu zaštititi SPF faktorom, minimalno 30, jer je osjetljiv na svjetlost.

Upravo iz tog razloga, preparati s vitaminom C dolaze u neprozirnim ambalažama, te ih treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Ukoliko potamni ili promijeni miris, znači da je oksidirao te nije više djelotvoran.

Kopirati
Drag cursor here to close