Liječenje i prevencija

Patološko kockanje u Mostaru: Rijetki su oni koji ustraju u liječenju

Problem kockanja 'prijavljuju' supruge ili roditelji patoloških kockara
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2018. u 17:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroz Klub liječenih ovisnika o kocki u Mostaru, do sada je prošlo 'samo' 105 patoloških kockara, a klub djeluje već osam godina.

''Kada kažem samo 105, jer mislim na one koji su u klubu bili barem 4 mjeseca ili više. Inače, u klub se do sada javilo više od 600 onih koji su pogođeni patološkim kockanjem. To su najčešće supruge ili roditelji patoloških kockara. Nakon što bi dobili potrebne informacije, najveći broj njih se više nikada nije pojavio. Oni koji su odlučili liječiti se, tu mislim na ovih 105 imali su više nego dobar uspjeh. Prema informacijama koje sam ja mogao prikupiti, više od 75 posto onih koji su bili na liječenju godinu dana ili duže, nakon toga više ne kockaju. To je izvanredan uspjeh, posebno ako znamo da se među njima i obitelji koje su se bile raspale, u kojima su se supružnici razveli ili razdvojili i, ako znamo da je među njima veliki broj onih koji su kockali po 15 ili 20 godina, pa i duže, a danas ne kockaju već nekoliko godina, ovisno kada su prošli liječenje u klubu'', rekao je za Bljesak.info Marko Romić

Liječenje ovisnosti o kockanju je dugotrajan i frustrirajući proces. U tom procesu potrebno je izuzetno veliko strpljenje, kako patološkog kockara, tako i članova njegove obitelji i stručnjaka koji sve to vodi, pojasnio je Romić.

''Strpljenje je potrebno, posebno ako znamo da je kockanje, kaoo i druge ovisnosti recidivirajuća  bolest. To znači da nikada ne možemo tvrditi da smo nekoga u potpunosti i zauvijek izliječili, tako da on nikada više neće kockati. Često me pitaju o tome koliko traje liječenje ovisnosti o kockanju. Moj odgovor je otprilike ovakav – ''kad patološki kockar napuni tri godine čvrste apstinencije, onda možemo reći – od njega bi moglo biti nešto''. Sve drugo bilo bi obmanjivanje ljudi'', rekao je Romić.
Pojasnio je da je u liječenju ovisnosti od kockanja najvažnija čvrsta odluka onoga koji kocka, a potom potpora članova obitelji i prijatelja.

''Mislim na čvrstu odluku o prestanku kockanja i istovremenom  liječenju. Jer, patološki kockari često donose odluke o prestanku kockanja, ali ih uvijek iznova pogaze. Gaze ih jer ne znaju da se sami ne mogu izvući iz pakla ove ovisnosti'', dodao je.

Mostaru je zavladao trend igranja binga, pa majke sa svojom djecom često sjede i zaokružuju brojke. Ljudima je potrebno podignuti svijest o štetnosti i posljedicama igara na sreću, a Romić kaže da treba pokazivati konkretne negativne primjere.

''Negativnih primjera, na žalost, imamo ih na svakom koraku. Od popuštanja u izvršenju školskih obveza i lošijih školskih postignuća, preko laži i krađa u obitelji i okolici, gubitka školske godine, neučinkovitosti na poslu, gubitka posla, svakodnevnih svađa, raspada obitelji, pa sve do samoubojstava. Uz to, treba promovirati i razvijati zdrav odnos prema životu, radu i općim  ljudskim vrijednostima'', zaključio je Romić .

Podsjetimo, Romić je ranije za naš portal govorio i o patološkom kockanju kod djece, gdje je rekao kako su do sada imali jedan slučaj maloljetnika na liječenju ovisnosti kockanja, no velika je vjerojatnoća da u Mostaru ima  više patoloških kockara maloljetnika. A primijećen je i porast djevojčica i djevojaka koje kockaju. Više pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close