Nježni, meki, antibakterijski

Ova 3 materijala voli vaša koža

Reakcije mogu biti raznolike, od diskretnog svrbeža do pojave suhoće, ljuskanja kože i blagog crvenila, ali i pravih alergijskih reakcija
Lifestyle / Zdravlje | 21. 11. 2022. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveto trojstvo materijala na kojima će nam koža biti zahvala zasigurno su pamuk, svila i lan, a vrlo su visoko na ljestvici i kašmir i merino vuna.

Svi su ti materijali nježni za kožu, omogućavaju joj da diše i bolje apsorbiraju
vlagu, čime pomažu u regulaciji temperature i imaju antibakterijska svojstva, piše Ordinacija.hr.

Dječja koža

Dječja se koža dosta razlikuje od kože odraslog čovjeka. Tanja je, površinski rožnati sloj kože je manje otporan, lakše ju je isušiti i pothladiti, nema mogućnost adekvatne termoregulacije i puno je propusnija, što znači da sve s čim je koža u kontaktu može napraviti puno veću "štetu" nego što bi napravilo koži odrasle osobe.

Zato je jako važno da su bebe u prirodnim materijalima u kojima koža diše i koji će upiti višak vlage. Generalno, sve što nas svrstava u neku posebnu kategoriju čini našu kožu manje otpornom iz određenih razloga.

I koža se mijenja s godinama

Kako starimo, koža gubi određena svojstva i zaštitne funkcije koje je godinama obavljala savršeno uspješno više nije u mogućnosti izvršavati na istoj razini, pa je, slično kao i koža beba, manje otporna na svakodnevne izazove.

U pubertetu organizam doživljava brojne promjene i to je dob kada se prirodno razvija bunt, sklonost eksperimentiranju, dio osobnosti izražava se i odjećom koju nosimo i nerijetko se naglasak s prirodnih materijala seli na one umjetne, što je dodatni izazov s kojim se koža pokušava izboriti uza sve ostale promjene kojima je izložena.

Kopirati
Drag cursor here to close