Zabrinutostr

Oralni seks predstavlja veći rizik za rak grla od pušenja i alkohola?

Došlo je do velikog porasta specifične vrste raka grla koji se zove orofaringealni rak, odnosno karcinom pločastih stanica orofarinksa. Ovakav karcinom odnosi se na rak tonzila, korijena jezika (stražnje trećine jezika), mekog nepca te stražnje i lat
Lifestyle / Zdravlje | 19. 05. 2023. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pate od "epidemije" karcinoma grla, a stručnjaci ističu oralni seks kao jedan od glavnih krivaca, navodi Daily Mail.

Dr. Hisham Mehanna sa Sveučilišta u Birminghamu kaže kako je 70 posto slučajeva raka grla uzrokovano ljudskim papiloma virusom (HPV) koji se širi spolnim putem i povezuje se s više oblika raka. Dr. Mehanna objašnjava da ljudi koji često mijenjaju partnere za oralni seks imaju do devet puta veći rizik pojave raka grla.

Iako postoji cjepivo za HPV, primilo ga je samo 54 posto Amerikanaca, daleko ispod brojke od 80 posto za koju se vjeruje da predstavlja prag koji garantira smanjenu transmisiju. Dr. Mehanna je za The Conversation izjavio kako je tijekom posljednja dva desetljeća došlo do brzog porasta broja oboljelih od raka grla na zapadu, do te mjere da su to neki nazvali epidemijom, prenosi Miss zdrava.

Specifična vrsta raka grla

Došlo je do velikog porasta specifične vrste raka grla koji se zove orofaringealni rak, odnosno karcinom pločastih stanica orofarinksa. Ovakav karcinom odnosi se na rak tonzila, korijena jezika (stražnje trećine jezika), mekog nepca te stražnje i lateralne stijenke ždrijela, navodi HeMED. 

Rizik je veći nego kod duhana i alkohola "HPV se prenosi spolnim putem. Za rak orofarinksa, glavni čimbenik rizika je broj seksualnih partnera, posebice onih s kojima osoba ima oralni seks", navodi dr. Mehanna i dodaje: "Oni sa šest ili više partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću vjerojatnost da će razviti rak orofarinksa od onih koji ne prakticiraju oralni seks". 

Rizik veći nego kod duhana i alkohola

"HPV se prenosi spolnim putem. Za rak orofarinksa, glavni čimbenik rizika je broj seksualnih partnera, posebice onih s kojima osoba ima oralni seks", navodi dr. Mehanna i dodaje: "Oni sa šest ili više partnera za oralni seks imaju 8,5 puta veću vjerojatnost da će razviti rak orofarinksa od onih koji ne prakticiraju oralni seks".   

Svake godine u SAD-u se dijagnosticira više od 50 000 slučajeva raka usne šupljine ili ždrijela, što uzrokuje više od 10 000 smrtnih slučajeva godišnje. Međutim, prema Američkom društvu za rak, broj slučajeva raste. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od karcinoma usne šupljine godišnje umre između 300 i 400 ljudi. 

Liječnici su otkrili da je oralni seks najveći faktor rizika, čak veći od pušenja, konzumacije alkohola i nezdrave prehrane, sve zbog toga što može dovesti do HPV infekcije u stražnjem dijelu grla ili blizu krajnika. Takve infekcije u većini slučajeva prolaze same od sebe, ali ponekad mogu potrajati i uzrokovati rak. Znanstvenici s NYU Langone procjenjuju da je čak 70 posto slučajeva raka grla uzrokovano HPV infekcijama.

HPV izaziva više vrsta karcinoma

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju humani papilomavirus i rak vrata maternice pa se čak u 99,7 posto slučajeva raka vrata maternice može dokazati infekcija HPV-om. Kada HPV infekcija ne prolazi, može uzrokovati zdravstvene tegobe poput genitalnih bradavica i raka.

HPV može izazvati rak vrata maternice i druge oblike raka, uključujući rak stidnice, rodnice, penisa ili anusa. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice. Visokorizični tipovi HPV‑a su 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Niskorizični tipovi HPV-a 6 i 11 pak uzrokuju približno 90 posto slučajeva genitalnih bradavica u žena i muškaraca.

Kako bi se spriječila infekcija HPV-om koja se može razviti u karcinom, potrebno je prakticirati siguran seks koristeći prezervativ ili barijeru od lateksa poznatu kao dental dam koja sprječava izmjenu tjelesnih tekućina prilikom oralnog seksa. 

Kopirati
Drag cursor here to close