Bolest s tisuću lica

Oboljeli od multiple skleroze godinama čekaju na lijekove u FBiH

Autoimuno i neurodegenerativno oboljenje s tisuću lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek.
Lifestyle / Zdravlje | 30. 05. 2021. u 17:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji tjedan mjeseca svibnja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze. Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva. Autoimuno i neurodegenerativno oboljenje s tisuću lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek.

Radi se o kroničnoj autoimunoj bolesti centralnog nervnog sustava koje se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života i od kojeg češće oboljevaju žene. Prevalenca oboljelih je 40 na 100.000 stanovnika. U Tuzlanskom kantonu trenutno boluje oko 300 osoba.

Na terapiju imunomodulatorima koju financira Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH se čeka godinama.

''Na imunomodulatore koje odobravaju preko fonda solidarnosti čekala sam četiri godine. Postoji nekoliko linija imunomodulatora koje stručni tim odobrava pacijentima, međutim liste čekanja su ogromne, sredstva ograničena'', izjavila je za Fenu Ilda Hanić, tajnica Saveza Udruženja oboljelih od multiple skleroze u BiH.

Hanić nije mogla dočekati da joj lijekovi budu odobreni putem zdravstvenog osiguranja, pa je zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja mjesečno u BiH izdvajala 2.200 KM za imunomodulatore.

Isti lijekovi u susjednoj Srbiji koštaju 1.600 KM.

Mersudin Muminović je predsjednik Udruženja oboljelih od MS-a u Tuzlanskom kantonu.
Njegovo suočavanje s bolešću i prva ograničenja došla su u vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu. Put prihvatanja je bio težak, ali kroz obrazovanje i druženje svoje stanje je prihvatio kao svakodevnicu s kojom živi.

S dijagnozom multiple skleroze diplomirao je i stekao zvanje inžinjera radiologije.

''Prvi simptomi koji su bili istaknuti su brzo zamaranje, gubljenje osjećaja za toplo, trnjenje, ali vid je najvažniji i on najčešće pokaže postojanje bolesti'', izjavio je Muminović za Fenu.

Tijekom pandemije liječenje multiple skleroze, kontrole i fizikalne terapije bile su otežane i uskraćene, prema iskustvu predsjednika Udruženja oboljelih od MS-a u TK.

Mnogo je problema s kojima se susreću ovi ljudi, pa tako nam je Hanić pojasnila i da prema njenoj evidenciji većina oboljelih u BiH nema adekvatno ortopedsko pomagalo. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH im nikada nisu dali konkretan odgovor, zbog čega skuplja pomagala ne budu odobrena?

 

Kopirati
Drag cursor here to close