Tjedan dojenja

Podržite dojilje - Znate li da dojenje utječe i na klimatske promjene?

Obilježavanje Tjedna dojenja u Federaciji BiH
Lifestyle / Zdravlje | 07. 10. 2020. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilježavanje Svjetskog tjedna dojenja, svake godine u prvom tjednu kolovoz ili listopada poziva na koncentriranu globalnu akciju pomoći ženama da doje, a u 2020. godini se provodi pod sloganom ''Podržimo dojenje za zdraviju planetu.''

Shodno temi, kampanja će se fokusirati na utjecaj ishrane dojenčadi na okoliš / klimatske promjene i potrebu da se zaštiti, promovira i podržava dojenje čime će se doprinijeti i zdravlju planete i njenih ljudi, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Ovogodišnja tema kao i aktivnosti koje se provode, u skladu su sa Ciljevima održivog razvoja a naglašavaju vezu između dojenja okolišnih/klimatskih promjena.

Također, u skladu s ovom temom, Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF pozivaju vlade da zaštite i promoviraju pristup žena kvalificiranom savjetovanju o dojenju, kao ključnoj komponenti podrške dojenju.

Slogan ovogodišnjeg Tjedna dojenja osim dobrobiti za zdravlje djeteta, dojenje pokazuje pozitivne učinke i na zdravlje majke, te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska.

Ove godine pod posebnim okolnostima i u znak globalne pandemije COVID-19. prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ovaj tjedan usmjerena je na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanja podrške mladima.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje prvih šest mjeseci po rođenju bebe, a zatim nastavak dojenja uz dohranu do dvije godine.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebu kojoj treba puno energije, hranjivih tvari, minerala, vitamina, masnoća i drugih nutrijenata bitnih za intenzivni rast i razvoj.

Mnoga istraživanja kažu kako su dojena djeca kao odrasle osobe zdravije, otpornije, zadovoljnije, dugovječnije. Ključ za dugoročno zdravlje čovjeka je upravo u hrani koju unosi, a posebno na početku života, kada organski sistem i imunitet započinju svoj razvoj i trebaju im specifični nutrijenti. Njih ima samo mama, odnosno majčino mlijeko.

Prioritet javnog zdravstva u Europi i svijetu jesu zaštita, promoviranje i podrška dojenja. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju velike negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okolinu, a uz to rezultiraju troškovima za zdravstvenu njegu i povećavaju nejednakosti u zdravlju.

Zavod za javno zdravstvo FBiH, zajedno sa Udruženjem za unapređenje dojenja-IBFAN, Zavodom za javno zdravstvo KS i Udruženjem specijalista javnozdravstvenih disciplina BiH, tiskao promotivne plakate Svjetske alijanse za podršku (WABA) posvećene ovogodišnjoj temi.

Plakati će biti distribuirani svim akterima koji mogu imati značajnu ulogu u promoviranju dojenja.

Kopirati
Drag cursor here to close