Pogoršanje

Musa: Smanjiti prijenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote

''Nažalost, prešli smo brojku od tisuću kada je riječ o smrtnim slučajevima, a analiza pokazuje da je 80 posto je preko 60 godina starosti, a 66 posto čine osobe muškog spola.''
Lifestyle / Zdravlje | 10. 11. 2020. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Kriznog stožera federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa izjavio je danas da je cilj mjera koje se donose smanjiti prijenos infekcije, pritisak na bolnice i spasiti živote.

S početkom listopada, kako je dodao, ušli smo u razdoblje pogoršane epidemiološke situacije kada je riječ o Covid-19.

Porast prijenosa je, prema njegovim riječima, nastavljen i u 45. tjednu od 2. do 8. studenog. Ukupno je dosad potvrđeno 41.067 slučajeva, ukupan broj umrlih je 1.012, aktivnih slučajeva je trenutno 17.329, a prosječan broj identificiranih slučajeve dnevno iznosi 970.

''Kada se pogleda sedmodnevna incidenca, na sto tisuća stanovnika na razini Federacije ona iznosi 325 slučajeva, a izrazito je visoka incidenca u kantonu Sarajevo, Bosanskopodrinjskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu, preko petsto slučajeva. Porast incidence se bilježi u svim kantonima, najizraženije je u tim, ali je to sigurno povezano sa većim brojem testiranja'' - dodao je Musa.

Od početka listopada je primjećeno da je došlo do porasta stope zaraženosti u svim dobnim skupinama, a Musa je naglasio da najviše treba obratiti pažnje kada je riječ o zaštiti najranivijih kategorija stanovništva.

''Nažalost, prešli smo brojku od tisuću kada je riječ o smrtnim slučajevima, a analiza pokazuje da je 80 posto je preko 60 godina starosti, a 66 posto čine osobe muškog spola. Ukoliko pogledamo tjedne indikatore kojima se prati progres epidemije, svi indikatori govore o daljnjem porastu. U 45. tjednu u odnosu na 44. došlo je do porasta broja novih potvrđenih slučajeva za devet posto, ukupan broj hospitalizacija je u porastu za 16 posto, broj pacijenata na respiratoru ima porast od 48 posto i nažalost, broj smrtnih slučajeva bilježi rast 33 posto'' - kazao je Musa.

Kopirati
Drag cursor here to close