Riječ pedijatra

Krvna slika prije cijepljenja – potrebna ili ne?

Nažalost, majke to savjetuju jedna drugoj i čine samoinicijativno, bez savjeta s pedijatrima jer se s tom pretragom osjećaju sigurnije
Lifestyle / Zdravlje | 12. 01. 2021. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li potrebno raditi nalaz poznat kao “krvna slika” prije cijepljenja? Kratko i jasno – ne, nije potrebno.

Odnedavno, postoji praksa da se dijete prije vakcinacije odvede, primjerice u neku privatnu zdravstvenu instituciju, i uradi krvna slika. Nažalost, majke to savjetuju jedna drugoj i čine samoinicijativno, bez savjeta s pedijatrima jer se s tom pretragom osjećaju sigurnije kada treba dati cjepivo. Ovo je potpuno nepotrebna procedura i predstavlja teret i neugodu za dijete. Pri tome i dodatno košta, ako se radi privatno. Roditelji se brinu zbog boli koju djetetu načini cijepljenje, a vađenje krvi za krvnu sliku je još veća bol i neprijatnost.

Riječ pedijatra

''Praksa rađenja raznih laboratorijskih nalaza prije vakcinacije (najčešće krvne slike) pojavila se posljednjih godina vođena najviše zabludom roditelja da 'dijete mora biti skroz zdravo kad se cijepi, inače mu cjepivo može sasvim ‘pobrkati’ imuni sustav''. To je potpuna zabluda.'', objašnjava pedijatar dr. Jovan Raičević iz PZU Mansa Medica u Tivtu, Crna Gora .

''Savjetuje se da se djeca cijepe kad su sasvim zdrava zbog toga da bismo bili sigurni u djelovanje cjepiva, a ne zato što bi vakcinacija djeteta koje ima neku virusnu infekciju proizvela neke neželjene efekte'', nastavlja dr. Raičević . ''Kad se djetetov imunitet bori s nekom virozom, vjerojatnoća da će imunološki odgovor na vakcinu biti adekvatan je manja nego kad je dijete sasvim zdravo.'' Raičević poručuje kako nije potrebno vaditi nalaz krvne slike prije termina cijepljenja.

U krvnoj slici možemo vidjeti je li povišen broj leukocita, što je indikator upale. Možemo vidjeti da li postoji smanjenje trombocita ili anemija. Međutim, zapravo nam krvna slika nije najbolji pokazatelj  je li dijete fit za cijepljenje. To određuje pedijatar, pregledom djeteta i na osnovu odgovora roditelja. Svakako na vakcinaciju nećemo voditi dijete koje ima visoku temperaturu (iznad 37.5 C), a to se već vidi na djetetu – pospano je i neraspoloženo.

Ako dijete ima neku upalu, koja je kontraindikacija za cjepivo to će se već vidjeti po simptomima. Dijete će imati kašalj, temperaturu, biće neraspoloženo, dekoncentrirano.

Ponovimo: šmrcanje i slinjenje bez visoke temperature nisu kontraindikacija za cijepljenje, piše portal vakcine.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close