Netransparentnost

Korupcijama u javnim nabavkama bolna točka bh. zdravstva

Put medicinske i sanitetske opreme i vakcina u našoj zemlji još jednom je pokazao veliku nefunkcionalnost javnih nabavki i visok stupanj korupcije i netransparentnosti.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 04. 2022. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravlje i zdravstvo posebno su u fokusu od početka pandemije koronavirusa. Pod povećalom su zdravstvene ustanove koje su se suočile sa brojnim izazovima. Među prvima nabavka zaštitne opreme i vakcina. BiH i u ovom je bila na začelju. Put medicinske i sanitetske opreme i vakcina u našoj zemlji još jednom je pokazao veliku nefunkcionalnost javnih nabavki i visok stupanj korupcije i netransparentnosti, piše Federalna.ba.

Pandemija koronavirusa bila je dobra lekcija zdravstvene krize koja je zahtijevala brza i pametna rješenja te prilagođavanje povećanoj potražnji medicinske robe i materijala. Iz postupaka naše zemlje za vrijeme pandemije uočene su manjkavosti vezane za funkcioniranje javnih nabavki, navodi se u istraživanju koje je provelo Udruženja za razvoj društva KAP Sarajevo.

Između ostalog, uočen je nedostatak komunikacije, prikrivanje informacija, netransparentnost u donošenju odluka i ukupnom poslovanju javnih institucija u BiH.

''Donacije se moraju knjižiti, vrijednost donacija, ona je knjižena 3,91 KM po jednom komadu, a za iste vakcine u Federaciji iz Federalnog džepa je kupila istu vakcinu po cijeni od 7,12 KM. Zanimljivo je da su upravo najmanje nabavljane najjeftinije vakcine, a najviše one najskuplje'', ističe Merima Spahić, iz udruženja za razvoj društva KAP Sarajevo.

Afera respiratora potresla je Bosnu i Hercegovinu u jeku pandemije. To je potvrda i prisutne zlouporabe u javno zdravstvenim ustanovama. Svjedoče tome građani, ali i zdravstveni radnici.

''Jako su ugrožena prava naših pacijenata. Ja ovo mogu da tvrdim odgovorno jer sam kao zdravstveni radnik u zdravstvenoj ustanovi vidjela svašta i doživljavala, ljudi koji odvajaju da kupe lijekove, a nemaju od čega'', kazala je predsjednica udruženja građana Stop mobbing Trebinje Anica Ramić.

''Više od 50% građana Federacije odlazi u zdravstvenu ustanovu sa unaprijed pripremljenim mitom, bez da od njih to itko traži, što će reći da je to prešlo u našu tradiciju i mentalitet'', podcrtava Spahić.

Pandemija je donijela brojne izazove globalnih razmjera, ali i javne nabavke medicinske opreme i drugih neophodnih roba i usluga. Jedini način da se rizici o zlouporabi javnih sredstava svedu na što manju mjeru je promoviranje otvorenog, čistog ugovaranja, odnosno osiguranje maksimalne moguće transparentnosti u procesu nabavke i koordinaciju dogovora između nadležnih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close