TI BiH

Netransparentnost zapošljavanja u javnim institucijama - rak rana društva

Sklapanje ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima jedna je od metoda kojim se, netransparentno, na platne spiskove institucija dodaje veliki broj ljudi.
Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2019. u 19:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapošljavanje u javnim institucijama Bosne i Hercegovine jedan je od gorućih problema, ako je suditi prema revizorskom izvješću za prošlu godinu. Sklapanje ugovora o djelu i privremenim i povremenim poslovima jedna je od metoda kojim se, netransparentno, na platne spiskove institucija dodaje veliki broj ljudi. Samo u prošloj godini na ovu stavku otišlo je više od 6,6 milijuna KM, milijun maraka više nego prethodne godine.

Novo revizorsko izvješće. Stari problemi. Netransparentno zapošljavanje i dalje jedan od gorućih problema državnih institucija.

"Za ugovore o djelu i ugovore o privremenim i povremenim poslovima u 2018. godini isplaćeno je 6.612.056 KM od kojih je na ugovore o djelu utrošeno 4.872.608 KM, a na ugovore o privremenim i povremenim poslovima 1.739.448 KM. U odnosu na 2017. godinu izdaci su veći za 1.030.413 KM", stoji u revizorskom izvješću.

Revizori su i u prethodnom izvješću, za 2017. godinu, upozoravali da se ugovori o djelu i privremenim i povremenim poslovima sklapaju bez zakonskog osnova. Preporuka da se prestane s tim - nije ispoštovana.

"Uočeni su i slučajevi da su osobe u razdoblju pauze između dva ugovora na određeno vrijeme od tri mjeseca bile angažirane putem ugovora o djelu", poručuju iz Kancelarije za reviziju Institucija BiH.

"Bez natječaja, pa im se ti ugovori stalno produžavaju u nedogled, dakle krše se procedure ne samo tim što nisu raspisani javni natječaji već i to da postoje uvjeti u kojima možete zapošljavati ljude na određeno vrijeme ili po ugovoru o djelu", kaže Ivana Korajlić, TI BiH.

Za sva nova zapošljavanja u državnim institucijama neophodna je suglasnost Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, no ne i za sklapanje ugovora o djelu ili o privremenim i povremenim poslovima.

"U periodu od početka 2018. godine do danas, sigurno bilo i pozitivnih i negativnih mišljenja na točke dnevnog reda koje su se našle na sjednicama Savjeta ministara BiH", poručuju iz Ministarstva financija.

"Sada imamo situaciju čak i u ovom tehničkom mandatu, da se gleda što više, prije nego što sadašnje rukovodstvo i ministri odu, iskoristiti prilika i dovede što više ljudi", smatra Korajlić.

Još uvijek nije poznat stupanj realizacije revizorskih preporuka za 2018. godinu, no jeste onih za 2017. Od 49 prepreporuka, potpuno je ispoštovano njih devet, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close