Tomislavgrad

Korisnici Centra za mentalno zdravlje osnivaju svoju udrugu

Udruga će raditi na unapređenju njihove profesionalne rehabilitacije, zapošljavanju, kulturno- kreativnim aktivnostima, oporavku, razvijanju sporta, informiranju članova i javnosti o problemima i potrebama mentalno oboljelih.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 03. 2019. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Korisnici okupacione terapije koja djeluje u sklopu Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad uskoro će imati registriranu udrugu pod nazivom "San", koja će okupljati osobe s mentalnom bolešću i članove njihovih obitelji. 

Udruga će, kažu pacijenti, raditi na unapređenju njihove profesionalne rehabilitacije, zapošljavanju, kulturno- kreativnim aktivnostima, oporavku, razvijanju sporta, informiranju članova i javnosti o problemima i potrebama mentalno oboljelih i članova njihovih obitelji, te organiziranju programa u suradnji sa stručnjacima, uz traženje pomoći od drugih stručnjaka i institucija pri rješavanju teškoća u svom radu. 

Pacijenti ističu kako njih šest svakodnevno od 9 do 14 sati pohađa radnu terapiju, koja im pomaže da razviju one oblike stavova i ponašanja koji im dalje omogućavaju da žive što je moguće ispunjenijim, korisnijim i zadovoljnijim životom. 

Bilo bi ih i više, kako navode, ali iz objektivnih razloga i udaljenosti od samog centra neki pacijenti nisu u mogućnosti dolaziti i biti u sustavu okupacione terapije, pa su stoga zatražili i pomoć od mjerodavnih institucija. 

Pacijentica D.P iz Tomislavgrada kazala je za Fenu da za nju ova radna terapija predstavlja spas od dijagnosticirane vremenske depresije, koju naročito osjeća u hladnijim vremenskom razdoblju. 

Bavi se slikarskim radovima, motivima mora, te pomaže oko pravljenja različitih rekvizita od papira, kao i u drugim aktivnostima.  

Sve što pacijenti naprave, bilo da je riječ o slikarskih radovima ili poklon rekvizitima, izlažu na sajmovima, neposredno prodaju, a sav zarađeni novac iskoriste za nabavku materijala i njihova druženja u sklopu Centra. 

Inače, u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad djeluje nekoliko specijalista neuropsihijatrije, psihologa te ostalog stručnog medicinskog osoblja . 

Iz tog centra naglašavaju da aktivnosti i tehnike okupaciono-radne terapije mogu djelovati terapijski samo ako ih pacijent shvati kao obavezni sastavni dio svog liječenja i rehabilitacije te ako ih prihvata svojevoljno. 

Voditeljica okupacione terapije Nada Tavra, diplomirana medicinska sestra s dodatnom edukacijom iz ovog područja, istaknula je da ta terapija obuhvata sve aktivnosti koje struka podržava, s ciljem postizanja i poboljšanja određene fizičke i mentalne funkcije pacijenta ili klijenta. 

''Okupacioni terapeuti unutar centra pružaju usluge pacijentima čiji je život promijenjen povredama ili bolešću, problemima u razvoju, procesu starenja, socijalnim ili emocionalnim problemima'', kazala je Tavra, dodavši da su unutar centra terapijama obuhvaćene sve dobne skupine. 

Centar je otvoren prošle godine nakon rekonstrukcije i opremanja koje je urađeno u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji je podržala Vlada Švicarske, a implementirala Asocijacija XY, u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a.  

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close