Za sada

Konferencija ministara zdravstva u BiH: Nema potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom

U Bosni i Hercegovini, zа sаdа, nеmа pоtvrđеnih slučајеvа infеkciје nоvim kоrоnа virusоm 2019-nCoV, а svе mјеrе sе prоvоdе u skladu s prоcјеnom trеnutnе situаciје.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2020. u 18:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana sjednica Konferencije ministara za područje zdravstva u Bosni i Hercegovini kojoj su prisustvovali Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva u Vladi Federacije BiH i Akif Pezerović, voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, dok je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske zbog spriječenosti dolaska u radu sudjelovao telefonski, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nema potvrđenih slučajeva

U Bosni i Hercegovini, zа sаdа, nеmа pоtvrđеnih slučајеvа infеkciје nоvim kоrоnа virusоm 2019-nCoV, а svе mјеrе sе prоvоdе u skladu s prоcјеnom trеnutnе situаciје.

Na sjednici je razmatrana trenutna situacija u vezi s pojavom novog koronavirusa i postignut visok stupanj suglasnosti o do sada poduzetim aktivnostima i nastavku djelovanja na sprečavanju širenja novog koronavirusa u BiH. Zaključeno je da će zdravstvene vlasti nastaviti s provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Mandić, Šeranić i Pezerović informirali su o aktivnostima koje su poduzeli, a o kojima se javnost kontinuirano izvješćuje.

Istaknuli su stalni kontakt sa svim nadležnim institucijama i s Uredom WHO-a u BiH. Mjere koje se provode fokusirane su na rano otkrivanje eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim koronavirusom. Svim zdravstvenim ustanovama upućene su preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima.

Na graničnim prelazima se u suradnji s Graničnom policijom BiH provodi ciljani “ulazni screening“ za putnike koji dolaze s područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim institucijama, a putnicima daju preporuke.

Ozbiljnost situacije

Sastanku u Sarajevu je prisustvovao i Victor Olsavszky, direktor Ureda WHO-a u BiH koji je podsjetio na stav WHO-a da na temelju dostupnih informacija, ograničenje putovanja ili trgovine nije opravdano.

“Zdravstvene vlasti u BiH dijele zabrinutost mnogih ljudi koji se brinu za vlastito zdravlje i zdravlje svojih prijatelja i obitelji. Pojava bilo kojeg novog patogena koji kod nekih pacijenata može izazvati tešku bolest i smrt zaista je zabrinjavajuće i mora se shvatiti s najvećom ozbiljnošću. WHO je pohvalio Kinu za mjere koje je poduzela i preporučuje da nastavi s provođenjem mjera kao što su obavještavanje stanovništva o razvoju epidemije, mjerama prevencije i zaštite za stanovništvo i mjerama koje se poduzimaju na njenom zaustavljanju“, stav je Ureda WHO-a u BiH.

Nеоphоdnо је dа sе stаnоvništvо pridržаvа prеvеntivnih mјеrа kао štо su izbјеgаvаnjе bliskоg kоntаktа s оsоbаmа kојe imајu аkutnu rеspirаtоrnu infеkciјu, оsоbе kоје dоlаzе iz Kinе i kоје imaju simptome rеspirаtоrnе infеkciје (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) i dо 14 dаnа оd pоvrаtkа, trеbа dа sе јаvе u nаdlеžnu zdrаvstvеnu ustаnоvu rаdi prаvоvrеmеnоg liјеčеnjа i sprеčаvаnjа širеnjа bоlеsti, osobe kојe imајu simptоmе аkutnе rеspirаtоrnе infеkciје trеbајu prilikоm kаšljаnjа i kihаnjа prеkrivаti nоs i ustа јеdnоkrаtnim mаrаmicаmа tе prаti rukе, čеstо prаnjе ruku, posebno nаkоn direktnog kоntаktа s bоlеsnim ljudimа ili njihоvim оkоlišem.

Kopirati
Drag cursor here to close