Jedna osoba bila pod nadzorom u banjalučkoj bolnici zbog sumnje na koronavirus

U Republici Srpskoj, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, a sve mjere se provode u skladu s procjenom trenutne situacije.
Vijesti / Flash | 03. 02. 2020. u 15:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna osoba koja je boravila u Kini, sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva s lakšom kliničkom slikom, bila je stavljena pod nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok je na osnovu laboratorijskih nalaza utvrđeno da se ne radi o infekciji korona virusom - potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Naglašavaju da u Republici Srpskoj, za sada, nema potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom 2019-nCoV, a sve mjere se provode u skladu s procjenom trenutne situacije.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske nastavljaju pojačani epidemiološki nadzor.

Resorni ministar Alen Šeranić donio je rješenje o imenovanju Koordinacionog tijela za planiranje, provođenje i praćenje aktivnosti vezanih za pojavu novog koronavirusa 2019-nCoV u Republici Srpskoj.

Zadaci Koordinacionog tijela su sve aktivnosti u vezi sa pojavom koronavirusa 2019-nCoV, kao i praćenje provođenja i ažuriranje Akcijskog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog virusa, te razmjena podataka između humanog i veterinarskog sektora.

Podsjećaju da je protekle sedmice održan sastanak članova Komisije za kontrolu zaraznih bolesti u Republici Srpskoj i Komisije za kontrolu zoonoza u Republici Srpskoj, gdje je razmatrana trenutna epidemiološka situacija kada je u pitanju i pripremljenost na eventualnu pojavu u Republici Srpskoj.

Smatraju da je neophodno da se stanovništvo pridržava preventivnih mjera kao što su izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju. Također, osobe koje dolaze iz Kine i koje obole od respiratorne infekcije i do 14 dana od povratka, treba da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi pravovremenog liječenja i sprečavanja širenja bolesti; putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke; često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolionom.

Kopirati
Drag cursor here to close