Najgore u Bijeljini

Epidemija morbila ubrzano se širi, hospitalizirano nekoliko djece

Od 20. do 29. svibnja u Federaciji BiH prijavljeno je čak 565 slučajeva morbila, najviše u Kantonu Sarajevo, ZDK i TK.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 06. 2024. u 21:53 Bljesak.info
Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini i dalje se ubrzano širi

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epidemija morbila u Bosni i Hercegovini i dalje se ubrzano širi.

S 112 registriranih slučajeva, epidemija morbila proglašena je u petak i u Brčko distriktu. U Republici Srpskoj prijavljeno je gotovo 200 slučajeva, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirano više od dvije tisuće oboljelih.

Novi skok 

Sarajevo, Tuzla i Bijeljina gradovi su koji posljednjih mjeseci vode bitku s epidemijom morbila. Posljednjih dana zabilježen je novi skok broja oboljelih i u Bijeljini, jer se bolest pojavila u dva velika vrtića, piše BHRT

"Bijeljina trenutno službeno u RS ima najviše prijavljenih slučajeva, međutim vidimo da je i Brčko prijavilo epidemiju na području distrikta, a vidimo i da na području FBiH, TK i sarajevskog kantona ima veliki broj slučajeva", kazao je epidemiolog Mladen Grujičić.

Da se broj zaraženih rapidno povećava svakoga dana najbolje pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u posljednjih deset dana.

Od 20. do 29. svibnja u Federaciji BiH prijavljeno je čak 565 slučajeva morbila, najviše u Kantonu Sarajevo, ZDK i TK.

S druge strane, u Republici Srpskoj do sada je prijavljeno više od 200 oboljelih, među kojima najveći broj djece starosti od jedne do četiri godine.

Simptomi

Među oboljelim je i sedam beba mlađe od godinu dana. Ništa bolja situacija nije ni u Brčko Distriktu, gdje je također proglašena epidemija i gdje je registrirano 112 slučajeva.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, samo su neki od simptoma.

"Ali su kliničke slike često popraćene s upalama pluća, to nas je malo iznenadilo. Nekoliko djece je moralo da bude hospitalizirano u kliničkom centru Banja Luka. Jedno dijete ako dobije morbile, ako uđe u grupu necijepljene djece, od 17 do 18 ljudi inficira okolo", opominje pedijatrica Stojanka Škorić.

Liječnici ističu da je najbolja zaštita cijepljenje.

"Mi na primjer smo sada dali više doza nego za cijelu prošlu godinu, a opet prošle godine više nego 2021.,2022. i 2020. godine", navodi Grujičić.

Morbile su visokozarazna bolest. Virus morbila je aktivan u zraku ili na zaraženoj površini do dva sata. U slučaju izloženosti virusu, obolijeva najmanje 95 posto necijepljenih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close