RS

Broj oboljelih od morbila u porastu: Zaražene i 3 bebe

Dodaju da najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 21 mališan. Među oboljelim su i tri bebe mlađe od godinu dana.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 04. 2024. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj zaražen od morbila u Republici Srpskoj raste, pa je tako je do sada u Srpskoj prijavljeno 52 slučajeva oboljelih od malih boginja.

Cjepivo je jedini vid zaštite 

"Najviše prijavljenih slučajeva je u i Bijeljini 28, Banja Luci 16, u Ugljeviku dva, dok je u Mrkonjiću Gradu i Prnjavoru, Laktašima, Ugljeviku, Kotor Varošu, Loparama, Istočno Sarajevo prijavljeni po jedan slučaj zaraze", kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 21 mališan. Među oboljelim su i tri bebe mlađe od godinu dana, pišu Nezavisne

"Među oboljelima od malih boginja ima i 10 osoba koje su starije od 30 godina", kazali su iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazali su ranije za "Nezavisne novine" da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP cjepivo.

Nadležni i dalje apeliraju na roditelje da na vrijeme cijepe svoju djecu MRP cjepivom koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Zarazna virusna infekcija 

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, samo su nekim od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli među zaraženima je najviše djece i to one koja su necijepljena ili nepotpuno cijepljena protiv morbila.

A male boginje ili morbili su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna cjepiva, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude cijepljeno 95 posto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini cijepljeno je svega 69 posto mališana, a drugom dozom njih 75 posto, kažu epidemiolozi.

Kopirati
Drag cursor here to close