Inicijativa

Duže bolovanje za roditelje djece oboljele od raka

''Nisu rijetki slučajevi da roditelji ili staratelji djece oboljele od malignih bolesti budu prinuđeni napustiti posao da bi bili uz djecu tijekom liječenja jer, kako kažu, nije dovoljno bolovanje od 42 dana koliko zakonski trenutno imaju pravo''
Lifestyle / Zdravlje | 10. 02. 2022. u 09:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje 'Srce za djecu oboljelu od raka' zalaže se za omogućavanje dužeg bolovanja roditeljima djece oboljele od malignih bolesti te su za 15. veljače - Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka najavili obnavljanje inicijative, s tim u vezi, prema Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Za Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka planirali su i online konferenciju, a o toj temi razgovarat će zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, roditelji liječene djece i stručnjaci.

42 dana nisu dovoljna

''Govorit ćemo o toj temi, pokušati pronaći najfunkcionalnije rješenje da bismo roditeljima dali sistemsko pravo da bez brige i otežavajućih okolnosti zadrže posao, osiguraju egzistenciju tokom najtežeg perioda njihovih života te imaju pravo na bolovanje tokom cjelokupnog liječenja njihove djece'' - navode za Fenu iz Udruženja.

Podsjećaju da liječenje djece oboljele od malignih bolesti traje od šest mjeseci do godinu dana te da roditeljima ili starateljima djece treba omogućiti da za to vrijeme budu na bolovanju.

Kako su kazali, nisu rijetki slučajevi da roditelji ili staratelji djece oboljele od malignih bolesti budu prinuđeni napustiti posao da bi bili uz djecu tijekom liječenja jer, kako kažu, nije dovoljno bolovanje od 42 dana koliko zakonski trenutno imaju pravo, baš kao i svi ostali građani. Nakon toga moraju ići na komisije.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka najbitniji je dan u godini za 'Srce za djecu oboljelu od raka', a cilj im je, prije svega, da podignu svijest o pedijatrijskom kanceru, ali i ukažu na probleme i potrebe djece oboljele od raka i njihovih porodica.

Kako upozoravaju, rak je vodeći uzrok smrti djece i adolescenata širom svijeta i godišnje otprilike kod 400.000 djece, dobi do 19 godina, bude dijagnosticirano neko od malignih oboljenja.

Timski pristup liječenju

''U FBiH godišnje je oko 55 do 60 novooboljele djece od malignih oboljenja. U visoko razvijenim državama izliječi se više od 80 posto djece oboljele od raka, ali u mnogim državama sa niskim i srednjim dohotkom (LMIC) izliječi se samo oko 20 posto. U FBiH taj procent se kreće od 60 do 80 posto'' - naglašeno je.

Najčešća maligna oboljenja kod djece su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori, poput neuroblastoma i Wilmsovog tumora.

Nažalost, dječiji rak uglavnom ne može se spriječiti niti prevenirati. Poboljšanje ishoda i procenta liječenja malignih oboljenja kod djece zahtijeva ranu i tačnu dijagnozu praćenu učinkovitim liječenjem.

Proces liječenja djece oboljele od malignih oboljenja zahtijeva timski pristup u liječenju. Kad se završi bolničko liječenje potrebno je dugotrajno praćenje djeteta, s posebnim praćenjem kasnih posljedica liječenja.

Kopirati
Drag cursor here to close