Tromjesečna kampanja

Djevojke, Zavod poziva na cijepljenje protiv HPV virusa

Regulatorna agencija za komunikacija (RAK) je podržala kampanju i pozvala BiH medije za potporu kampanji.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 04. 2023. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za javno zdravstvo FBiH 31. ožujka započeo je tromjesečnu Kampanju promocije cijepljenja. Kampanja je društveno odgovornog i nekomercijalnog karaktera i usmjerena je na nekoliko ciljnih segmenata.

Dio kampanje koji se odnosi na cijepljenje djece, njihovu redovitu imunizaciju, zaštitu i cijepljenje mladih djevojaka protiv HPV virusa koji je glavni krivac za rak grlića maternice nosi naziv ‘Za zdravlje od početka’, dok će dio kampanje koji je usmjeren na cijepljenje starijih osoba kojima sprječavamo rizik obolijevanja od težih oblika bolesti nositi naziv ’Za zdravlje koje prati godine’.

Regulatorna agencija za komunikacija (RAK) je podržala kampanju i pozvala BiH medije za potporu kampanji.

Ciljevi kampanje

Roditeljima mališana djelatnici Zavoda žele ukazati na važnost redovite imunizacije djece, cijepljenja kao sigurne i učinkovite mjere kojom se mogu spriječiti bolesti. Cijepljenje nam pruža dragocjenu, snažnu zaštitu kroz život, od rođenja, djetinjstva i tinejdžerskog doba sve do starosti.

Odgodom ili odbijanjem cijepljenja pak djeca se izlažu riziku obolijevanja od zaraznih bolesti koje mogu izazvati i teže posljedice pa čak i smrtni ishod. U Programu redovite imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine dostupna su cjepiva koja štite od 10 zaraznih bolesti (tuberkuloze, Hepatitisa B, difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa, bolesti koje uzrokuje Haemophilus influenza tipa b, morbila, rubeole, parotitisa).

Zavod želi upozoriti i na kontinuirano povećanje broja dijagnosticiranih karcinoma grlića maternice u BiH. Godišnje se prijavi više od 150 ženskih osoba s dijagnosticiranim invazivnim karcinomom grlića maternice od čega njih 60  ne preživi ovu bolest. Najčešći uzročnik je infekcija HPV virusom koji je najrasprostranjeniji spolno prenosivi virus.

Zavod kampanjom želi osvijestiti i roditelje i njihovu djecu da ne zatvaraju oči pred činjenicom da je upravo zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose poražavajuća statistika stalnog povećanja zaraženih mladih djevojaka HPV virusom, pa tako i porastom oboljelih od raka grlića maternice.

Zavod zato, krajnje odgovorno i u skladu sa svojim mandatom, sugerira mladim djevojkama da se cijepe protiv HPV virusa prije stupanja u seksualne odnose, već od svoje 13.godine života. Tako će se najbolje zaštiti od smrtonosne bolesti kakva je rak grlića maternice kojoj je glavni uzročnik upravo HPV virus.

Na koncu, Zavod ovom Kampanjom ne izostavlja i najstariju populaciju koji cijepljenjem sprječavaju rizik obolijevanja od težih oblika bolesti i tako produžavaju životnu granicu. Stariji su, slično kao i najmlađi, osjetljiviji na zaraze; odnosno teže ih svladavaju.

Ovome se može pridružiti i smanjen imunitet na one bolesti na koje se tijekom života imunitet stekao, tako da osobama starije dobi cijepljenje je životno važna i korisna preventivna zdravstvena mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close