Potvrđeno

Tužiteljstvo radi na predmetu o nezakonitostima u Zavodu zdravstvenog osiguranja

Predmet je pokrenut prema informacijama koje je tužiteljstvo dobilo od Agencije za istrage i zaštitu BiH.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2023. u 09:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije formiralo je predmet o mogućim nezakonitostima u Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije, potvrđeno je za portal Bljesak.info iz ove pravosudne institucije.

Kako nam je potvrđeno, ovo tužiteljstvo je od Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zaprimilo informaciju o mogućim nezakonitostima u Zavodu te je pokrenut rad po ovome predmetu.

Saslušanja u SIPA-i?

Iako su se pojavile informacije da je nekadašnji direktor Zavoda, Rade Bošnjak, privođen na saslušanja u SIPA-u, iz ove policijske agencije nam je rečeno kako Bošnjak nije saslušavan.

Podsjećamo, posljednjih se mjeseci u javnosti pojavila priča o duplom poslu pravljenja sustava u Zavodu.

Sredinom siječnja, Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije zaprimio je žalbu na postupak javnog natječaja za nabavu i implementaciju sustava eZdravstvo čija procijenjena vrijednost bez PDV-a iznosi 2.009.400 KM, doznaje portal Bljesak.info. Kako nam je potvrđeno, žalila se tvrtka Cuspis, koja je radila sustav iz razloga jer se novim tenderom, pod krinkom vlasništva, traži najam ali za ogromnu razliku u cijeni.

U međuvremenu, u ZZO-u HNŽ-a došlo je do promjena pa se nakon višegodišnjeg obnašanja funkcije direktora Zavoda, na osobni zahtjev, povukao Rade Bošnjak kojeg se pak veže za malverzacije sa sustavom koji se, kako se čini, umjesto nadogradnje, ponovno nabavlja.

Mutno

Na mutne poslove s novcem upozoravao je Ured za reviziju institucija FBIH utvrdivši kako u okviru tenderskih dokumenta usluge obujma nadogradnja nisu jasno opisane niti specifirane, kako bi se mogao sagledati stvarni obim usluga nadogradnje, kao i njegove funkcionalnosti, te mogućnost da navedene usluge budu predmet provođenja drugog postupka nabavke kojim će se dati mogućnost sudjelovanja drugih ponuđača.

Revizori su u izvještaju iz 2020. godine naveli kako je bez objave obavještenja o nabavci u ugovorenom iznosu od 986.309 KM urađena nabavka usluga najma licenci za korištenje IZIS-a za postojeće korisnike IZIS sistema, nabavka usluga najma Centralnog laboratorijsko biokemijskog sistema i nabavka usluga održavanja i nadogradnje prve grupe smjernica u sistemu centralnog LIS-a. Revizori su u analizi poslovanja 2020. godine naveli kako je korištenje IZIS-a i dalje je bazirano na korisničkim licencama koje se moraju obnavljati svake godine, jer Zavod nema imovinska prava nad izmijenjenim računarskim programom IZIS-a, što u slučaju promijenjenih uvjeta u financiranju može dovesti u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sistema u kantonu.

Pola milijarde

Tijekom 2020. godine angažiran je odvjetnik i sudski vještak, a 2021. godine Zavod je pokrenuo tužbu Općinskom sudu u Mostaru radi utvrđivanja isključivih imovinskih prava nad programom IZIS-a. Ranije je Vinko Kojundžić, čijoj je firmi Cuspis od 2015. godine ZZO HNŽ pregovaračkim postupkom isplatio ukupno 1.355.000 KM, rekao za Bljesak.info, između ostalog, kako je došlo do šuma u komunikaciji sa Zavodom oko najma i vlasništva. I u ovom poništenom tenderu čudno je što se plaća najam preko 2 milijuna KM umjesto dosadašnjih oko 330.000 KM.

Osim dvostrukog stvaranja sustava, uz Zavod se veže i prijava zbog nezakonitog trošenja pola milijarde maraka koju su Federalnom tužiteljstvu podnijeli iz Mreže Naše društvo tvrdeći kako je od 2016. do 2021. pronevjeren taj iznos djelovanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja, Vlade HNŽ-a te županijskog Ministarstva zdravstva.

Zavod, za sada, o svemu šuti.

Kopirati
Drag cursor here to close