Bez rješenja

Bošnjak primio konjičke medicinare

Bošnjak je rekao kako Zavod izdvaja 616,07 KM po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama.
Lifestyle / Zdravlje | 17. 12. 2021. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je riječ o financiranju zdravstvenih ustanova svakog prvog radnog dana u mjesecu Zavod zdravstvenim ustanovama transferira ugovorena sredstva. Ove godine, pored ugovornih sredstava domovima zdravlja Zavod je transferirao dodatnih 3.000.000,00 KM, od čega 296.000,00 KM Domu zdravlja Konjic za liječenje COVID oboljelih pacijenata'', kazao je direktor ZZO HNŽ, Rade Bošnjak, koji se sastao s upravom Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

Naime, u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ u Mostaru,  Bošnjak, predsjednik Upravnog vijeća, Ismet Hajdar, pomoćnik direktora, Zoran Kazazić, savjetnica za zdravstveno osiguranje, mr.sc. Ana Vidačak, dr.med.spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, Marija Buhač, rukovoditelj Ureda direktora, Goran Bevanda, rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju, Andrej Čović, i samostalni stručni suradnik za analizu i obračun u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Helena Ćorić, sastali su se s direktorom Opće bolnice Konjic, dr. Dženanom Leparom, direktoricom Doma zdravlja Konjic, dr. Jasminkom Brkan – Hrvačić, i njihovim suradnicima.

''Propis koji izravno utječe na izračun sredstava u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji Zavod ne donosi već primjenjuje, je Naredba o standardima i normativima zdravstvene zaštite F BiH'', rekao je Bošnjak i dodao kako 74,44% ukupnih sredstava Zavod transferira zdravstvenim ustanovama za usluge zdravstvene zaštite po čemu je ZZO HNŽ jedan od vodećih Zavoda u F BiH..

Bošnjak je rekao kako Zavod izdvaja 616,07 KM po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama.

Rukovoditeljica Sektora za zdravstvo, Marija Buhač rekla je kako  u 2021.godini, Zavod financira Dom zdravlja Konjic s 3.145.900,00 KM na godišnjoj razini.

''Promatrano kroz razdoblje od 2017. godine do 2021. godine ugovorna sredstva za Dom zdravlja Konjic uvećana su, u ukupnom iznosu, za 9,23% ili 265.912,00 KM. Sukladno novim Standardima i normativima vrijednost boda u 2022. godini bit će uvećana i iznositi će 1,32. Vodeći računa o veličini pojedenih općina u koje spada i općina Konjic, prilikom izračuna, jedini smo Zavod koji je iskoristio mogućnost koju nudi Naredba o standardima i normativima i primijenili kriterij udaljenosti ambulanti od doma zdravlja za dodjelu dodatnih sredstava. Od ukupno raspoloživih 500.000,00 KM za ovaj kriterij Domu zdravlja Konjic osigurano je 90.000,00 KM'', rekla je.

Dodala je kako u Općini Konjic kontinuirano pada broj liječnika obiteljske medicine ili onih sa završenim PAT programom što utječe na financiranje programa zdravstvene zaštite u iznosu od oko 400.000,00 KM manje.

''Naime, u 2019. godini Dom zdravlja Konjic imao je 11 timova obiteljske medicine, a za 2022. godinu prijavljena su samo 3 tima obiteljske medicine'' kazala je Buhač. 

Kopirati
Drag cursor here to close