Potencijali

Bubalo: Konjic će biti centar outdoor turizma u BiH

''Outdoor Resort'' predstavlja koncept potpunog ugođaja ljubiteljima adrenalinskog i outdoor sadržaja, kako stranim tako i domaćim turistima.
Gospodarstvo / Turizam | 14. 12. 2021. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednje dvije godine su donijele izazove i promjene u turističkoj ponudi Konjica, ali Sanjin Bubalo, turistički vodič i vlasnik agencije ''Visit Konjic'' - ima razloga za optimizam.

''Bilježimo 20% rasta u prometu na godišnjoj razini'', poručuje.

''Mi smo se specijalizirali za outdoor turizam, koji je doživio svoj procvat u vremenu pandemije kada su ljudi nastojali otkriti nešto novo, boraviti u prirodi i biti aktivni. Neke od najpopularnijih tura su rafting i kanuing na rijeci Neretvi, planinarenje na planine Prenj, Bjelašnicu, Visočicu i Čvrsnicu, zatim jeep safari ture i posjete planinskim selima i ruralnim područjima uz degustaciju lokalne i domaće hrane'', pojašnjava.

Posljednjih godina Sanjin i njegov tim rade specijalizirane ture za međunarodna tržišta. Vjeruje da Konjic ima šansu ukoliko se nastave razvijati višednevni programi koji će zadržati turiste u ovom kraju.

''Za belgijsko tržite smo radili programe koji su kombinacija outdoor i kulturno-historijskih izleta, kao što su planinarenje, brdski biciklizam, safari ture i posjete gradova BiH i zapadnog Balkana. U proteklom razdoblju smo radili na razvoju avanturističkih sadržaja i marketinškoj strategiji za privlačenje gostiju iz zemalja EU i regije. Investirali smo u marketing i nabavku profesionalne opreme kojom smo podigli razinu kvalitete usluga i razvili sadržaje koje su na zavidnom profesionalnom nivou. Recenzije gostiju na našim prodajnim kanalima govore u prilog tome. Trenutno razvijamo naše višednevne outdoor aranžmane s partnerskim agencijama na tržištima zemalja EU'', dodaje Bubalo.

Foto: PR / Turistički potencijali Konjica

No, razvoj turizma u Konjicu se na zaustavlja na ponudi onoga što priroda već sama nudi. Trenutno je u fazi realizacije priprema ''Outdoor Resorta'' na području Bijele u dolini planine Prenj.

''Outdoor Resort'' predstavlja koncept potpunog ugođaja ljubiteljima adrenalinskog i outdoor sadržaja, kako stranim tako i domaćim turistima.

''Ovaj lokalitet će imati zonu okupljanja, zonu bungalova, gastro zonu, glamping zonu i zonu rekreacije. Prostire se na 10.000m2, u prirodnom ambijentu, i čvrsto sam uvjeren da predstavlja budućnost outdoor turizma u Bosni i Hercegovini. Trenutno pregovaramo sa potencijalnim investitorima, a svakako smo otvoreni i za sve ulagače koji bi bili zainteresirani da se pridruže i podrže ovu ideju'', dodaje Bubalo.

Da je riječ o ozbiljnom poduhvatu potvrđuje i suradnja sa međunarodnim razvojnim projektima, pa je tako ''Visit Konjic'' podržala i kroz aktivnosti tehničke podrške USAID projekta ''Diaspora Invest''.

''Možemo reći da tek dolazi vrijeme koje će pokazati da su potrebna dodatna ulaganja u razvoj outdoor turizma u našoj domovini i da upravo naš projekt će obogatiti ponudu i doprinijeti podizanja standarda i nivoa usluge u BiH. Konjic može biti centar ove vrste turizma'', zaključuje Bubalo.

Kopirati
Drag cursor here to close