Uzorak na 3.000 građana

BiH će utvrditi koliko je građana razvilo antitijela

Serološko testiranje ima značaj u otkrivanju asimptomatskih slučajeva. Kako su dodali, serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumijevanju epidemiološke situacije u FBiH.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2020. u 17:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je počelo serološko istraživanje koje bi trebalo pokazati koliko je građana bilo u dodiru s koronavirusom, odnosno, koliko ih ima antitijela.

Ukupno bi trebalo biti testirano više od 3.000 građana.

Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na donatorima krvi koji pristanu sudjelovati u studiji.

"Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine", naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Serološko testiranje ima značaj u otkrivanju asimptomatskih slučajeva. Kako su dodali, serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumijevanju epidemiološke situacije u FBiH.

"Osim toga, doprinijet će i boljem razumijevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smjernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome", naveli su.

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno nešto više od 1200 novih slučajeva zaraze koronavirusom uz najmanje 45 smrtnih ishoda povezanih s pandemijom, dok vlasti u dijelovima zemlje tvrde da se stanje postupno poboljšava te da je širenje zaraze tamo pod kontrolom.

"Trendovi su dobri i popravljaju se u odnosu na stanje od prije nekoliko tjedana. Tjedna incidencija je u padu pa je od 1. studenog, kada je bila 776 (zaraženih) na 100 tisuća stanovnika, ona 1. prosinca bila 448", kazao je u srijedu novinarima Kemal Beganović, epidemiolog i član kriznog stožera Kantona Sarajevo.

U drugim dijelovima BiH stanje se pak pogoršava pa je tako zbog rasta broja zaraženih i Zapadno-hercegovačka županija ovog tjedna počela primjenjivati mjere ograničavanja kretanja u noćnim satima.

Uz Zapadnohercegovačku županiju, Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru bilježi najveći rast broja novozaraženih u odnosu na broj stanovnika.

Kopirati
Drag cursor here to close