Sretno proljeće

Alergije pune ambulante i ljekarne

"Period je cvjetanja, ali i polen je općepoznati alergen, tako da nam se javljaju pacijenti u povećanom broju", kazala je Paleksić Dokić.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 03. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj posljednjih dana je povećan broj pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergija na polen zbog početka vegetacije, potvrdili su iz domova zdravlja širom Srpske i dodali da među pacijentima ima i puno onih koji se prvi put javljaju zbog alergija.

Radovan Todorović, pomoćnik direktora Doma zdravlja Trebinje, kazao je za "Nezavisne novine" da je povećan broj pacijenata koji imaju problema s alergijom na polen te da se javljaju pacijenti svih dobnih uzrasta.

Problemi kod djece 

"Simptomi su kijavica, suhi kašalj i suzne oči", kazao je Todorović.

I Bojana Paleksić Dokić, specijalist obiteljske medicine Doma zdravlja Bijeljina, ističe da je kod njih povećan broj pacijenata koji se javljaju zbog alergija.

"Period je cvjetanja, ali i polen je općepoznati alergen, tako da nam se javljaju pacijenti u povećanom broju", kazala je Paleksić Dokić i dodala da se u zadnje vrijeme javlja sve više djece koja imaju problema zbog alergija.

"Odrasli odranije znaju da imaju alergiju i s lijekovima koje su ranije uzimali to rješavaju, dok imamo dosta djece koja se prvi put javljaju s ovim simptomima", ističe Paleksić Dokićeva.

S druge strane, u Domu zdravlja Banja Luka kazali su da posljednjih dana nije zabilježen povećan broj pacijenata s alergijama.

"S obzirom na to da još nije došlo do značajnog cvjetanja i prisustva veće koncentracije polena u zraku, još broj pacijenata s alergijama nije značajno povećan", ističu iz DZ Banja Luka.

Dodaju da kad cvjetanje biljaka bude u većem obimu očekuju značajnije povećanje broja ovih pacijenata u ambulantama porodične medicine.

Nestašica lijekova 

"U proljeće se najčešće javljaju na preglede pacijenti s alergijama na inhalacione alergene uzrokovano cvjetanjem biljaka. Alergije se manifestiraju kao alergijski rihinitis, alergijski konjunktivitis ili polenska kijavica. Najčešći simptomi su kihanje, curenje nosa, konjunktivitis, a u težim slučajevima oticanje usana i jezika te gušenje", pojasnili su iz Doma zdravlja Banja Luka.

Branislav Lolić, alergolog, kaže da su alergije bolest današnjice i da je moguće očekivati povećanje broja alergičnih iz godine u godinu.

"Ogromna je koncentracija polena i puno pacijenata koji se prvi put javljaju s alergijama", kazao je Lolić i istakao da se često javljaju roditelji djece koja imaju simptome alergija.

Potvrdio je da je u ljekarnama zbog naglog povećanja potražnje došlo do manjka određenih preparata koji se koriste protiv alergija.

Iz nekoliko banjalučkih ljekarni kazali su da se bilježi povećanje broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergija.

"U posljednje vrijeme imamo problem i s nedostatkom avamys kapi koje se koriste protiv alergija. Jako ih je teško nabaviti", kazali su iz jedne ljekarne.

Iz ljekarne u Gradišci potvrdili su da je povećan broj pacijenata koji kupuju razne sprejeve, ali i tablete protiv alergija.

"Ove godine je sezona alergija čak počela ranije, a već izvjestan period nema da se nabavi avamys kapi", ističu iz ove ljekarni.

Kopirati
Drag cursor here to close