Povećanje gojaznosti

Muškarci iz Hrvatske najdeblji u EU

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog stoljeća u zemljama EU utrostručila
Lifestyle / Zdravlje | 04. 03. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ima najveću stopu debljine među odraslim muškarcima u zemljama EU, a prekomjerna tjelesna masa može se povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine u sljedećih 30 godina, upozoreno je povodom Svjetskog dana debljine, 4. ožujka.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je da je debljina jedna od najvećih javno-zdravstvenih briga 21. stoljeća, kronična bolest od koje na globalnom nivou pati 650 milijuna odraslih osoba, prenijela je Hina.

Prema Europskoj zdravstvenoj anketi, u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, upozorava HZJZ, prenosi Euractiv. "Analiza Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj u Hrvatskoj pokazuje da se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života za čak 3,5 godine, što Hrvatsku smješta u sam vrh zemalja OECD", dodaje se.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se debljina od 80-ih godina prošlog stoljeća u zemljama EU utrostručila, a posebno zabrinjava da 75% oboljelih od prekomjerne tjelesne mase nije svjesno svog problema, dok svaki peti ne poduzima nikakve mjere za liječenje.

U Hrvatskoj već svaki treći osmogodišnjak ima problema s prekomjernom tjelesnom masom, debljina se javlja u sve ranijoj životnoj dobi i donosi dugoročne i ozbiljne posljedice po zdravlje djece, naveo je HZJZ povodom povodom Svjetskog dana debljine.

Kopirati
Drag cursor here to close