Za bezbrižno ljeto!

7 ključnih savjeta za pravilnu zaštitu kože od pojačanog UV zračenja

Ljeto, koje smo s nestrpljenjem iščekivali, nam se vratilo u punom sjaju i sa sobom donosi nezaboravne odmore, more i sunce.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 07. 2023. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako svi jedva čekamo iskoristiti najbolje od ljetnih mjeseci, trebamo biti svjesni potencijalnih opasnosti, naročito kada je u pitanju naša koža. 

Ljeti su UV zrake najsnažnije i ako ne zaštitimo kožu na pravilan način, prije ili poslije ćemo snositi posljedice. Predugo izlaganje štetnim UV zrakama može dovesti do ozbiljnih opekotina na koži, preranog starenja te povećati rizik od razvoja raka kože.

Zaštita kože od pojačanog UV zračenja  treba biti naš prioritet, ne samo kako bi izbjegli trenutna oštećenja nego da bi dugoročno očuvali zdravlje i ljepotu naše kože. 

Zato smo za Vas pripremili najbolje savjete kako bi na jednostavan način zaštitili Vašu kožu i bezbrižno uživali u uzbudljivim ljetnim avanturama.

1. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom  

Kreme s visokim zaštitnim faktorom (ne manje od 30 SPF), su jedan od najboljih načina za zaštitu kože od UV zračenja, posebno od 10.00 - 16.00 h kada je UV index najjači. Što se tiče proizvoda za zaštitu, izbor na tržištu je velik te sigurno možete naći najbolji koji će savršeno odgovarati Vašoj koži te joj pružiti cjelodnevnu zaštitu i njegu..

2. Hidratizirajte se

Koliko god je bitno da Vašoj koži pružite hidrataciju s vana, toliko je bitno održavati organizam hidriranim. Jedino tako možete postići ravnotežu čitavog tijela te mu pružiti sve potrebno za zdravlje i dobar izgled. U ljetnim mjesecima nam je potreba za hidratacijom povećana, tako da se pobrinite da pijete do 8 čaša vode dnevno.

Unos tekućine možete osvježiti i sa zdravim pićima poput limunade te nezaslađenih čajeva. Osim što na ovaj način sprječavate dehidraciju, činite Vašoj koži uslugu hidrirajući je i pružajući joj sve potrebno za zdrav i blistav izgled. 

3. Zaštitite kožu odgovarajućom odjećom

Ljetna odjeća igra važnu ulogu u zaštiti kože od pojačanog UV zračenja u ljetnim mjesecima. Iako se zaštitite nekom od odgovarajućih krema, bitno je nositi prikladnu odjeću koja će Vašoj koži pružiti dodatnu zaštitu.

Najbolji komadi odjeće su svakako široke, lagane i prozračne stvari koje prekrivaju veliki dio kože a u isto vrijeme Vam pružaju zaštitu i udobnost. Osim odjeće ne zaboravite sunčane naočale i šešire kako bi zaštitili glavu i lice koji su najviše izloženi UV zračenju tijekom dana. 

4. Izbjegavajte sunce za vrijeme najveće količine UV zračenja

Foto: PR  / Galenika Jekoderm mast

Ovo je rečenica koju tijekom ljetnih mjeseci tako često čujemo i još je češće, nažalost izignoriramo. Iako ćemo Vam možda biti malo dosadni, ponovit ćemo važnost izbjegavanje sunca od 10.00 - 16.00 h.

To je vrijeme kada je izloženost sunčevim zrakama najštetnija te je izbjegavanje direktnog sunca u ovom razdoblju ključno u borbi zaštite kože od pojačanog UV zračenja. 

5. Koristite proizvode za njegu kože nakon sunčanja  

Galenika proizvodi za kožu - 7 ključnih savjeta za pravilnu zaštitu kože od pojačanog UV zračenja Foto: PR / Galenika proizvodi za kožu

Osim korištenja proizvoda za zaštitu kože od pojačanog UV zračenja, potrebno joj je pružiti i odgovarajuću njegu nakon sunčanja. Na tržištu postoje brojni kvalitetni proizvodi koji mogu nahraniti Vašu kožu pružajući joj svu potrebnu njegu za zdrav i lijep izgled.

Izloženost UV zrakama, posebno u doba dana kada su najjače, može isušiti kožu i uzrokovati oštećenja. Stoga je nužno koristiti proizvode koji osiguravaju hidrataciju kože te smiruju crvenilo i iritacije, posebice nakon dugotrajnog boravka na otvorenom. S odgovarajućom zaštitom i pravilnom njegom kože, moguće je postići brončani ten bez ugrožavanja Vašeg zdravlja.

6. Jedite hranu bogatu antioksidansima 

Konzumacija hrane bogate antioksidansima ima veliku ulogu u zaštiti kože od pojačanog UV zračenja. Naime, namirnice bogate antioksidansima sadrže hranjive tvari koje štite kožu od UV zraka te potiču njeno iscjeljivanje.

Neke od najvažnijih su citrusi, mrkva, jagoda, rajčica, crno grožđe, lubenica te zeleno lisnato povrće. Osim što su ove namirnice lagane i svi ih volimo, u sebi imaju vitamine C i E, te betakaroten i selen koji su od velike važnosti za zaštitu kože u ljetnim mjesecima.

7. Koristite dodatnu zaštitu za osjetljive dijelove

Osjetljivi dijelovi kože, poput lica i vrata, koji su najviše izloženi UV zračenju, zahtijevaju dodatnu zaštitu. Njihova prekomjerna izloženost štetnim UV zrakama može dovesti do opekotina, pospješiti starenje kože te u najgorim slučajevima uzrokovati rak kože.

Bitno je nanijeti proizvod za zaštitu kože 30 minuta prije izlaska vani da ga koža može fino upiti. Također, ako mislite da se ne trebate štititi kada je oblačno, varate se. UV zrake su i tada izražene tako da ne zaboravite zaštitu kako osjetljivih dijelova tako i cijelog tijela.

Zaključak

Koža, naš najveći organ je neprocjenjiv i nezamjenjiv. Kada je u pitanju zaštita kože od pojačanog UV zračenja, trebamo birati samo visoko kvalitetne proizvode koji jamče sigurnost i štite je od štetnih UV zraka. Vaša koža će vam biti zahvalna ne samo jer je čuvate nego jer ulažete u dugoročno zdravlje i mladalački sjaj. A što nam više od toga treba?

Kopirati
Drag cursor here to close