Nema bacanja sapuna

Vijetnam: Vlasti zabranile homoseksualne odnose među zatvorenicima

Zatvorenicima je zabranjena bilo kakva vrsta homoseksualnih odnosa, ne smiju brijati glave, nositi tetovaže ili pirsinge. Ne smiju se nositi ni brade, a zabranjeno je i samoubojstvo uznika!?
Lifestyle / Seksualnost | 08. 04. 2020. u 23:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bild / Vijetnamski zatvorenici: Pametnije je ostati vani...

Vijetnam je azijska država koju većina 'poznaje' zahvaljujući američkim ratnim filmovima u kojima hollywoodska kinematografija pokušava realno govoriti o velikoj frustraciji američkog ratovanja u močvarama i rižinim poljima dalekog 'neprijatelja'.

Međutim, Socijalistička Republika Vijetnam je u stvarnosti komunistička država s posebnim pravilima ponašanja, na kako piše BBC, vlasti su nedavno donijele nove propise za ponašanje u zatvorima.

Zatvorenicima je zabranjena bilo kakva vrsta homoseksualnih odnosa, ne smiju brijati glave, nositi tetovaže ili pirsinge.

Ne smiju se nositi ni brade, a zabranjeno je i samoubojstvo uznika!? Također se ne smiju razmjenjivati stvari među njima (što je tvoje, tvoje je), nema šverca ili bilo kakve trgovine.

Ministarstvo sigurnosti zabranilo je i knjige ili časopise koji donose "nezdrave sadržaje". Tu se, ponajprije, podrazumijevaju tekstovi koji kritiziraju vlasti.

Amnesty International definira vijetnamske zatvore mučilištima, a ministarstvo je pak nove uredbe donijelo iz, kako navode, brige za ''sigurnost i zdravlje'' zatvorenika.

Amnesty International je 2016. godine u svome izvješću objavio kakvim su torturama izloženi osuđenici, sve od uhićenja, preko suđenja i na kraju za vrijeme izdržavanja kazne.

Izvješće je rađeno nakon intervjua s 18 bivših političkih zatvorenika u Vijetnamu.

Foto: Reuters / Sudionici vijetnamske "Rainbow" parade 2019. godine u gradu Ho Ši Min (nekadašnji Saigon)

Zanimljivo je da u VIjetnamu ne postoje službene diskriminacije homoseksualaca, ali kao i u većini drugih zemalja ne postoji ni njihova ravnopravnost.

Vijetnam je inače bio prva Azijska zemlja koja je ukinula zakon o zabrani homoseksualizma iz 1992. godine. Trenutačno se čak razmatra prijedlog da se službeno dozvole jednospolni brakovi.

Rezultat je to dijelom i otvaranja prema američkim i drugim investitorima devedesetih godina.

Međutim, što se tiče zatvora, država je podvukla crtu - sve što nije dozvoljeno, zabranjeno je. A dozvoljeno nije praktično ništa.

U Ugandi svi su u nekoj bandi...

Foto: AFP / U Ugandi policija hvata homoseksualce pod punom ratnom opremom

Afrička država Uganda jedna je od najrigoroznijih na svijetu po pitanju zabrane homoseksualizma. Tamo lov na homoseksualce praktično svakodnevno traje 24 sata.

Policiju čak ni aktualna korona kriza nije spriječila da privodi one koji se ne drže zakonom propisane 'rupe'.

Tako je policija pod punom ratnom spremom u nedjelju napravila raciju u LGBTQ organizaciji "Children of The Sun Foundation Uganda", koja glasi kao 'sklonište' za mnoge homoseksualne muškarce. Uhićena su 23 mladića u gradu Kyengera, nedaleko od glavnog grada Kampale.

"Cosf Uganda" pruža utočište i onima koji se liječe od AIDS-a, a prema riječima Franka Mugishaa, aktivista LGBTQ u Ugandi, ova kuća je često meta policije, ponajviše radi homoseksualaca koji tu pokušavaju naći neku vrstu skloništa.

Predsjednik Yoweri Museveni uveo je 22. ožujka jednomjesečnu zabranu kretanja zbog korona krize, ali se stanovništvo toga slabo pridržava. Policija svakodnevno rastjeruje ljude koji šeću ulicama, a 'usput' zaviri i u omiljena mjesta gdje se okupljaju skupine koje se ne uklapaju u društveni moral te zemlje.

Početkom travnja u Ugandi su zabilježena samo 44 slučaja zaraze, ali su to gotovo sve 'uvezeni' slučajevi. Smatra se da je virus prenio jedan stanovnik Ugande koji se početkom ove godine u domovinu vratio iz Dubaija.

Evangelički fundamentalisti pak propagiraju koncept kako su za širenje koronavirusa krivi homoseksualci.

Kopirati
Drag cursor here to close