Sve za glas

To je kampanja: Traži se ukidanje poreza na tampone

Proizvodi poput kondoma i krema za sunčanje oslobođeni su 10 posto poreza na robu i usluge kojim su zahvaćeni svi ostali proizvodi...
Lifestyle / Seksualnost | 03. 10. 2018. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija će ukloniti kontroverzni porez na promet ženskih higijenskih proizvoda, rekao je u srijedu rizničar Josh Frydenberg, najavljujući potez koji se većinom ocjenjuje kao pokušaj vlade desnog centra da privuče naklonost biračica prije izbora koji će se održati u svibnju.

Proizvodi poput kondoma i krema za sunčanje oslobođeni su 10 posto poreza na robu i usluge kojim su zahvaćeni svi ostali proizvodi prodavani u Australiji tijekom zadnjih 20 godina, uključujući i ženske higijenske proizvode.

Frydenberg je izjavio kako bi porez bio uklonjen 1. siječnja 2019., nakon odobrenja australskih državnih i lokalnih zakonodavnih tijela, piše Hina.

"Oduševljeni smo što se svi slažu s otpisom nepoštenog poreza. Milijuni australskih žena od toga će imati koristi", rekla je ministrica za žene Kelly O'Dwyer u Melbourneu.

Kanada je odbacila sličan porez 2015. godine nakon što je peticiju potpisalo više od 70.000 ljudi, dok Britanija planira ukloniti sličan porez na tampone od 2022. godine.

"Vlada ima problem sa ženskim biračima, posebice onima sklonima centru, koje su bile obeshrabrene njezinom retorikom", rekao je profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Sydneyu Peter Chen.

''U razdoblju #MeToo”, to je potez koji je bio neizbježan'', rekao je.

Politički nepopularan porez bit će ukinut u Australiji četiri mjeseca prije sljedećih izbora. Ankete pokazuju kako je trenutna vlada na putu prema teškom porazu, a birači su ljuti zbog svrgavanja bivšeg premijera Malcolma Turnbulla tijekom stranačkog puča u kolovozu.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazala su kako vladajući s potporom od 46 posto zaostaju za laburistima koje podupire 54 posto anketiranih, dok se, na temelju preferencijalnog glasačkog sustava u Australiji, glasovi manjih stranaka preraspodjeljuju.

Kopirati
Drag cursor here to close