Te dvije riječi

Kada je pravo vrijeme reći "volim te"?

Prema riječima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomery, mislite li odmah na početku da je riječ o ljubavi, zapravo je riječ o idealiziranju i snažnoj kemiji.
Lifestyle / Seksualnost | 09. 02. 2024. u 08:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada smo u novoj vezi i osjećamo da je to "ono pravo", imamo poriv drugoj osobi reći da je volimo. Međutim, postoje neka nepisana pravila koja nam daju smjernice o tome kada je uistinu vrijeme da to i izgovorimo.

Budite sigurni u svoje osjećaje

Zaljubljenost i ljubav dvije su vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često vjeruje da zaljubljenost nužno prelazi u ljubav.

Dok je zaljubljenost zapravo idealizacija partnera, ljubav je osjećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osjećaj stabilnosti i sigurnosti u kojem smo svjesni svih partnerovih vrlina i mana.

Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, izostaje im apetit te gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve donedavno veselile, dok se s druge strane osjećaju euforično. Sve se to događa zbog povišene razine dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, osjećamo se smirenije i sigurnije. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi te osvijestiti svoje osjećaje. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo i izreći naglas.

Doživite se kao par

Nakon što provedete zajedno neko vrijeme, doživite različite situacije, koje nisu nužno idealne te počinjete graditi svoj svijet oko te druge osobe i spuštate svoje "zidove", priznajući najdublje strahove i najveće želje, počet ćete na vas dvoje gledati kao na pravi ljubavni par.

Također je nužno cijeniti i tu drugu osobu, poštovati njezine vrline i mane te biti svjestan vrijednosti koju donosi u naš život. Poklopi li se to s obje strane, nema sumnje u to da ste par na dobrom putu prema uspjehu.

Pričekajte barem dva-tri mjeseca

Iako se sve navedeno može razvijati vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza s priznavanjem ljubavi. Naime, ljubav je nešto što se stvara s vremenom.

Prema riječima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomery, mislite li odmah na početku da je riječ o ljubavi, zapravo je riječ o idealiziranju i snažnoj kemiji.

Romantična ljubav povezana je s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete?

Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, no što je sa situacijama kada prolazite kroz stresno razdoblje, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svojem najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati je li riječ samo o idealizaciji ili pravoj ljubavi.

Iz toga proizlazi da je najbolje rješenje pričekati barem dva do tri mjeseca prije nego što izgovorimo "volim te".

To je dovoljno vremena u kojem ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije te vidjeti odgovarate li uistinu jedno drugome.

Kopirati
Drag cursor here to close