Frances McDormand

Netipična hollywoodska glumica

Ova neobična filmska umjetnica oduvijek je težila prirodnosti i za razliku od nekih drugim kolegica koje su se nagomilanim godinama ''odupirale'' plastičnom kirurgijom
Lifestyle / Zabava | 22. 01. 2018. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slavna glumica Frances McDormand (60) uspijevala je svih ovih godina svoje karijere izbjegavati glamur Hollywooda. Ona ne dozvoljava da ju šminkaju, a ako je make-up neizbježan, onda ga sama nanosi.

Nakon što je 1997. godine dobila Oscara za ulogu u filmu ''Fargo'', imala je niz zapaženih uloga, a na nedavnoj dodjeli Golden Globea ponovno je briljirala u filmu ''Three Billboards Outside Ebbing, Missouri'', irskog redatelja Martina McDonagha (47). Film je dobio četiri nagrade Golden Globe i glasi kao jedan od kandidata za Oscara u ožujku.

Kao glavna uloga u ovoj tragikomediji, Frances McDormand također je izgledna kandidatkinja za Oscara.

Ova neobična filmska umjetnica oduvijek je težila prirodnosti i za razliku od nekih drugim kolegica koje su se nagomilanim godinama ''odupirale'' plastičnom kirurgijom, smatra kako je starenje zapravo veliko zadovoljstvo i dar za čovjeka.

"Veličanstveno je u starenju upravo to što je tvoj život ispisan na vlastitome licu", kazala je za New York Times.

Međutim, neke njezine nešto mlađe ili nešto starije kolegice nisu istoga svjetonazora. Primjerice, Nicole Kidman (50), Bette Midler (72), Raquel Welch (77), Meg Ryan (56), Melanie Griffith (60) - sve su se uljepšavale i još uvijek to čine.

Frances McDormand u javnosti nastupa bez šminke, ne skrivajući bore na licu, ne ''pomažući'' svome tijelu da se ''podmladi'' u nekoj ordinaciji. Svi hollywoodski klišeji za nju su apsolutno nezanimljivi i uspješno im se sklanjala s puta.

Ona rijetko daje intervjue, mrzi kad ju slikaju i onda te slike objavljuju, a kad netko od fanova zamoli za selfie ili autogram, odgovara mu: "Ja više ne dajem autograme, ja sam još samo glumica".

"Ja nisam postala glumicom kako bi bila fotografirana. Ja sam glumica jer želim sebe podijeliti s ljudima", kaže Frances.

Glumica Frances McDormand odrasla je u američkoj državi Pennsylvania, u blizini velikog industrijskog grada Pittsburgha, a rođena je 1957. u Gibson Cityju, država Illinois, kao Cynthia Ann Smith. Majka joj je bila samohrana, vrlo siromašna, pa ju je dala na usvajanje kad joj je bilo 18 mjeseci.

Usvojili su ju Vernon i Noreen McDormand, a odrastala je u pobožnoj obitelji, jer je Vernon McDormand bio prezbiterijanski svećenik.

Danas kaže kako je njezino djetinjstvo proteklo prilično normalno.

"Pjevali smo himne, jeli puno špageta, a ljeto sam provodila u kampovima za izučavanje biblije, koje je vodio moj otac", kaže glumica.

Kad je kao tinejdžerica dobila mogućnost upoznati svoju pravu majku, odbila je to učiniti. Osjećaj da je neželjeno dijete koje je majka prepustila drugim ljudima, ostavio je preduboke rane. U jednome je intervjuu svoju majku nazvala „white trash“, što je kolokvijalni izraz za donji sloj bijelaca u američkome društvu. Dodala je nakon toga ''i ja sam white trash“.

Ljubav prema glumi otkrila je još u srednjoj školi. Koledž je završila na Yale School of Drama, stekavši zvanje Master of Fine Arts. U međuvremenu iza nje je 36-godišnja glumačka karijera. Znala je biti tako uvjerljiva čak i u epizodnoj ulozi. Igrala je zanimljive žene, ali nikad vanjski privlačne. Bile su to uloge koje izazivaju pozornost, ali ne sadrže hollywoodski seksipil.

Za New York Times s dosta gorčine kaže kako su ženske uloge često tek ''sporedne'' uloge uz glavnu mušku ulogu. Neka njezina ostvarenja, kao u filmovima „Darkman“ (kao Julie Hastings), „Mississippi Burning“ (uloga zlostavljane žene) ili pak ''Chattahoochee'' (žena ratnog veterana), tipičan su primjer.

Ipak, njezina najpoznatija uloga do sada zasigurno je ona u kultnom filmu „Fargo“, braće Coen, u kojem igra policajku Marge Gunderson, koja s uspjehom obavlja svoj posao u poodmaklome stadiju trudnoće. Neke njezine manje uloge, primjerice u filmovima „Almost Famous“, „Burn After Reading“ ili pak „Hail, Caesar“ istinske su minijaturne bravure.

Njezina karijera išla je u neku ruku obrnutim redoslijedom. U zadnjih deset godina, dakle u životnoj dobi kad njezine kolegice polako odlaze u ''zaleđe'' i prihvaćaju uloge u niskobudžetnim filmovima, Frances McDormand preuzima glavne uloge u velikim filmovima.

Za američki HBO snimila je film u dva dijela po romanu „Olive Kitteridge“, za koji je autorica Elizabeth Strout odlikovana Pulitzerovom nagradom. Tu se po prvi put pojavljuje i u ulozi producenta. I kao glavna glumica i kao producentica, imala je zapažen uspjeh.

Njezina prva filmska uloga bila je sada već daleke 1984. godine, u filmu "Blood Simple.", braće Coen. Uloga je bila ponuđena njezinoj cimerici Holly Hunter (59, „Piano“ itd.), ali ju je Hunter odbila i preporučila Frances. Ispostavilo se to sudbonosnim potezom. Na snimanju se zaljubila u ko-redatelja Joela Coena, koji joj je poklonio neke knjige, među kojima i "Poštar uvijek zvoni dva puta". Pozvala ga je jednoga dana kod sebe, kako bi pričali o literaturi... i tako su se zapričali.

"Zaveo me je literaturom", kaže glumica o počecima zabavljanja sa svojim suprugom, s kojim je u braku više od 30 godina. Njihov brak nikad nisu pratili skandali i druga ''opća mjesta'' Hollywooda.

Igrala je u ukupno osam cilmova braće Coen, a među njima su i „Fargo“, „Arizona Junior“ i „Burn After Reading“.

Sebe i svoga supruga rado naziva „McCoens“. Njih dvoje žive u New Yorku i imaju sina Pedra, kojega su usvojili kao šestomjesečnu bebu iz Paragvaja, nakon što deset godina nisu mogli dobiti dijete. Pedru su danas 24 godine i radi kao trener fitnesa.

Frances McDormand unatoč svim filmskim uspjesima u Hollywoodu ima stalnu potrebu da živi u vlastitome svijetu, podalje od blještavila i stalnog pojavljivanja u medijima. Kazalište joj pruža utočište, ne samo u umjetničkom smislu, nego i u smislu pripadnosti jednoj skupini. Već je dvadeset godina stalnom članicom glumačkog ansambla eksperimentalnog teatra Wooster Group u New Yorku.

"Ja moram raditi, potreban mi je moj dom", kazala je, objašnjavajući time kako joj je njezin teatar druga obitelj.

Kaže kako je u životu probala sve moguće droge koje se mogu konzumirati bez igle, računajući tu i LSD. Za časopis „High Times“ pozirala je 2003. godine u majici na kojoj je grančica marihuane, držeći joint u ruci. Sve to uz naslov „Hollyweed Superstar“.

Njezin ugled među kolegama i producentima je neprikosnoven. Slavni Daniel Day-Lewis, također dobitnik Oscara i niza drugih filmskih priznanja i nagrada, izjavio je - "nikoga kolege i filmske kuće ne respektiraju više od Frances". Sam Rockwell, kolega joj iz filma „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“, kaže kako je Frances "sila prirode, ništa manje i ništa više"

Kopirati
Drag cursor here to close