Sofija i Mustafa

Nakon 62 godine braka otkrivaju: Što je ključno za uspjeh i u čemu griješe mladi?

Sofija je u Tuzlu došla kod prijateljica kao dvadesetogodišnjakinja, a dvije godine stariji Mustafa u potrazi za poslom, a nedugo nakon toga, počeli su zajednički život kao bračni par Berberović
Lifestyle / Obitelj | 14. 02. 2020. u 08:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sofiju (87) iz Vojvodine i Mustafu (89) iz Bijeljine u Tuzli je spojila ljubav, koja krunisana brakom davne 1958. godine, i još uvijek traje.

Sofija je u Tuzlu došla kod prijateljica kao dvadesetogodišnjakinja, a dvije godine stariji Mustafa u potrazi za poslom, a nedugo nakon toga, počeli su zajednički život kao bračni par Berberović, javlja Anadolu Agency (AA).

Prva prepreka na putu dugovječnog braka bili su Sofijini roditelji koji nisu prihvatali njenu vezu s muslimanom iz Bosne i Hercegovine. Oboje roditelja je dolazilo iz Vojvodine kako bi spriječili brak, ali bezuspješno. Ni svi Mustafini članovi obitelji nisu bili najsretniji zbog njegovog odabira. Ali, kako kažu, njihova veza je bila od srca i jača od zabrana. Nakon stupanja u brak, Sofija je normalizirala odnose s roditeljima, a Mustafa je bio rado viđen gost u Vojvodini.

"Tolerancija treba da postoji, poštovanje treba da postoji. Pare nisu toliko bitne. Tolerancija je najbitnija u životu dva bića koja se odluče da žive zajedno. To je neophodna suština za uspjeh veze", zajedno su Sofija i Mustafa podijelili savjet.

Foto: Anadolija / Tuzlanski par Sofija i Mustafa 62 godine u braku

U isti glas su dodali da je za dobar brak, osim tolerancije i poštovanja, neophodno i poštenje.

"Ako nije nešto pošteno, teško nam je izaći, što kažu, na pravi put", rekli su.

Savjetujući mlade parove, rekli su da oni danas prave greške od starta, jer prebrzo donose odluke i o stupanju i o prekidu braka. Na pitanje šta je još opasnost za svaku vezu, Sofija i Mustafa su skrenuli pažnju na moderne tehnologije.

Tehnologija je zanimljiva, ali sve je to dangubno, smatraju oni.

"Manje tipkati, više razgovarati uživo", poručili su Sofija i Mustafa.

Kopirati
Drag cursor here to close