Istraživanje

Znanstveno potvrđeno zašto je trudnoća zarazna među prijateljicama

Trudnoća prijateljice pozitivno utječe na želju za djetetom kod žene
Lifestyle / Obitelj | 21. 10. 2022. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Je li se vama ili vama bliskoj osobi ikad dogodilo da je trudna u isto vrijeme kao i njezina prijateljica, sestrična ili sestra?

Sada za to postoji i znanstveno objašnjenje. Stručnjaci koji su radili na istraživanju objavljenom u časopisu American Sociological Association došli su do zanimljivog otkrića, a ono kaže da bi trudnoća mogla biti zarazna, piše Index.hr.

''Zaraza''

Naime, oni tvrde da trudnoća prijateljice pozitivno utječe na želju za djetetom kod žene. Znanstvenici su analizirali podatke ukupno 1720 žena u SAD-u od sredine 1990-ih do sredine 2000-ih godina. Kako su više od deset godina promatrali žene koje su 1995. godine imale najmanje 15 godina, otkrili su da je čak 50 posto intervjuiranih žena rodilo dijete do vremena kada su provedeni posljednji intervjui, odnosno do 2008. godine.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by wedding & senior photographer (@sarah.haysphotography)

Tijekom ispitivanja žene su bilježile prijateljske veze, što je znanstvenicima dalo jasan uvid u njihova prijateljstva, a posebno su se fokusirali na najbolje prijateljice iz srednje škole koje su ostale prijateljice dugi niz godina te otkrili kako postoji neobičan fenomen ''zaraze'' kad je u pitanju trudnoća.

Otkriveno je i zašto se to događa

''Došli smo do otkrića koje potvrđuje kako spomenuti efekt započinje tijekom trudnoće prijateljice, počinje rasti nakon što prijateljica rodi te doseže svoj vrhunac tijekom dvije godine nakon rođenja djeteta", objašnjavaju autori spomenute studije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bethany Grace Boland (@bethanygraceboland)

Nazivajući to posebnim utjecajem na plodnost, istraživači vjeruju kako postoje tri teorije zašto je trudnoća zarazna među prijateljicama. To su socijalno učenje, utjecaj i dijeljenje troškova. Naime, žene više naginju majčinstvu ako vide da se njihova prijateljica uspješno nosi s njime, dok se s druge strane ne žele osjećati kao da zaostaju za svojim društvom.

I ono treće, postoji nekoliko financijskih povlastica kada prijateljice zajedno mogu koordinirati aktivnosti i podijeliti troškove prosljeđivanjem dječjih stvari, zajedničkim druženjima ili međusobnim čuvanjem mališana.

Kopirati
Drag cursor here to close