Natalitet

Japan u brigama: Rađa se sve manje djece

Smanjenje i starenje stanovništva ima ogromne implikacije na ekonomiju i nacionalnu sigurnost jer zemlja jača svoju vojsku kako bi odgovorila na sve snažnije kineske teritorijalne ambicije.
Lifestyle / Obitelj | 28. 11. 2022. u 12:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj novorođenčadi u Japanu ove godine pao je na rekordno nisku razinu, što vlasti smatraju "kritičnom situacijom".

U Japanu je od siječnja do rujna ove godine rođeno 599.636 beba, što je za 4,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Očekuje se da će stopa nataliteta u Japanu biti niža u odnosu na 2021. kada je rođeno oko 811.000 beba.

Glavni tajnik japanske Vlade Hirokazu Matsuno obećao je sveobuhvatne mjere za poticanje većeg broja brakova i rađanja djece.

Japan je treća najveća svjetska ekonomija, ali troškovi života su visoki, a povećanje plaća sporo. Konzervativna vlada kasnila je u tome da društvo učini inkluzivnijim za djecu, žene i manjine.

Dosadašnji napori vlade za povećanje stope nataliteta imali su ograničen utjecaj usprkos isplatama subvencija za trudnoću, porođaj i brigu o djeci.

“Tempo je čak i sporiji nego prošle godine... Shvaćam da je to kritična situacija”, rekao je Matsuno.

Stopa nataliteta u Japanu u padu je od 1973. godine, kada je dostigla vrhunac od oko 2,1 milijun novorođenih. Predviđa se da će broj rođenih beba do 2040. pasti na 740.000.

Predviđa se da će broj stanovnika Japana do 2060. pasti na 86,7 milijuna. Smanjenje i starenje stanovništva ima ogromne implikacije na ekonomiju i nacionalnu sigurnost jer zemlja jača svoju vojsku kako bi odgovorila na sve snažnije kineske teritorijalne ambicije.

Podaci o stopi nataliteta predani su prošlog tjedna japanskom premijeru Fumiju Kishidi. Niska stopa nataliteta i depopulacija navedeni su kao faktori koji bi mogli narušiti nacionalnu snagu Japana.

Kopirati
Drag cursor here to close