Prezaštićenje

Istraživanja o mozgu naše djece – Roditelji pretjeruju

Roditelji također imaju tendenciju da forsiraju djecu da budu najbolji, da imaju najbolje ocjene, vode ih na nekoliko aktivnost što je, kako objašnjava, besmisleno…
Lifestyle / Obitelj | 16. 05. 2023. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autor NTC programa i osnivač Mense Ranko Rajović rekao je danas da su istraživanja pokazala da je mozak djece postao drugačiji i da se problem mora sagledati iz više uglova jer je on nov, i ne može se detektirati ni medicinskim aparatima.

Rajović je za Tanjug istaknu kako svaka nova generacija djece ima manjak empatije, da gube granice i da se ponavljaju ekstremni slučajevi, ali da to nije slučaj samo u Srbiji već i u svijetu.

"Nije to samo kod nas problem. I u Sloveniji je u vršnjačko nasilje doseglo nezamislive razmjere. To znači da mi kao društvo nismo shvatili što se sprema i šta se događa, a to je zapravo dramatična promjena okruženja. Jako se brzo mijenja okruženje i mi kao društvo nismo bili spremni za to", ocijenio je.

Smatra da roditelji pretjeruju u prezaštićenju djece, ne daju djetetu da padne, da se popne na drvo, a također kupuju djeci sve što žele i sve im dopuštaju, što kod djeteta može da izazove nizak prag tolerancije, veliku frustraciju, bijes i agresivnost u slučaju kada ne dobije sve što poželi, kako je navikao.

Rajović kaže da roditelji također imaju tendenciju da forsiraju djecu da budu najbolji, da imaju najbolje ocjene, vode ih na nekoliko aktivnost što je, kako objašnjava, besmisleno jer dijete mora da ima svoje vreme za igru i za druženje, jer se bez te socijalizacije gubi mnogo komunikacije između djece, i oni se sele u virtualni svijet gdje se ne zna što ih čeka i kako oni provode slobodno vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close