Pregled tjedna

Točkovi patriotizma i odgoj malih ubojica

Kroz usta djece i kroz nož golobradih domaćina zablistao je sav jad u koji smo umotali našu budućnost tvrdeći da smo naučili sve iz prošlosti.
Kolumna / Pregled tjedna | 16. 01. 2023. u 09:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.1. – Ponedjeljak

Besmislena parada još je jednom pokazala kako smo inat država. Dan Republike Srpske dokaz je u kakvoj reprizi živimo i kako se svake godine zavrtimo oko osi ludila i prepucavanja u kojima pobjednika nema.

S druge strane, i ovaj je datum, kao i mnogo drugih prije njega, dokaz licemjerja i okretanja ploča. Nije koristilo to što su mediji izvlačili iz arhive nekadašnje izjave najglasnijih patriotia koji ranije nisu imali ništa protiv inat-patriotizma koji se iskazuje na nemaštovitoj paradi koja još jednom bezveze troši naš novac.

Veliki Redatelj, Milorad Dodik, koji ima sreće da režira život onima kojima sreća i glad nisu na prvom mjestu, pohvalio se pismenošću svoga naroda. Sva sreća pa se ne može pohvaliti njihovom matematikom koja poznaje samo minuse.

Za kraj dana, zbog kojeg su najavljene nove kazne iako Dodika nije dotakla ni velika kazna Amerike, razvučena je zastava duga 527 metara. Bilo bi korisnije da je za kraj razvučen toliko dugačak sendvič.

10.1. – Utorak

Čisto da bi se uspostavila ravnoteža u neuravnoteženoj tvorevini, iz Tuzle su rekli da će kao odgovor Dodiku i oni provozati svoje transportere. Zlu, kažu, ne trebalo. Gorivo nije skupo kad treba patriotizam staviti na točkove.

Patriotizam se lomi i preko leđa Vučića mlađeg kojeg je otac Aleksandar spremio u BiH na proslavu dana entiteta koji ne voli da ga zovu eres, u pratnji pet naoružanih ljudi. Srbijanskom predsjedniku nije jasno zašto nama nije jasno zašto je sina poslao u ''državnički'' pohod.

I dok se zabavljamo proslavom, najavama novih sankcija Dodiku i vijestima kako patriotizam napušta državu na točkovima autobusa za Zapad, provlače se priče o foteljama. Valja izabrati ministre, zamjenike, ljude za silne agencije i sve urede u kojima se kroje kape i mrcvare džepovi patriotizmom pretrpane tvorevine.

11.1. – Srijeda

Kad mu više ne mogu ništa, onda mediji prozivaju Fadila Novalića da se češe po nosu u sudnici. A tehničkog premijera Vlade Federacije BiH, koji je na tu poziciju zasjeo kao navodno nestračački kandidat a onda postao simbol svega onog što stranka radi, gledat ćemo u zastupničkoj fotelji u sljedećem mandatu.

Do tada, gledat ćemo nezakonite procese u Federaciji jer će Novalić kao premijer u parlament slati prijedloge Vlade a onda kao zastupnik za njih glasati. Ne vidi nitko ništa sporno u tome da jedan čovjek bude i premijer i zastupnik i optuženik za, ako ne najveću, onda najglasniju korupcijsku aferu u BiH.

12.1. – Četvrtak

Osim što uređuje kazališnu scenu u glavnom gradu, mlada nada SDA Haris Zahiragić vješto uređuje svaku emisiju javnog servisa u kojoj se pojavi. Iako mu je to na FTV-u lakše, ovoga puta mišiće je pokazao i na BHRT-u dijeleći lekcije i voditelju i gostima.

''Odakle je to prezime'', pitanje upućeno namazanom gostu Mazalici samo je mala slika kafanske priče čovjeka kojeg ćemo, nažalost, na političkoj sceni gledati u budućnosti jer je on jedna od onih snaga na kojima je Bakir Izetbegović namjerio ostaviti stranku.

Uvijek s malo pljuvačke na kutovima usana, Zahiragić se trudi popljuvati sve osim one koji su od straha pokupovali stanove u Turskoj i koji su, iako se bubaju u napuhana prsa da su budućnost zemlje, duboko vezani za priče o prošlosti.

13.1. – Petak

Petak 13. Sasvim običan dan u zemlji pretrpanoj nesretnim datumima.

No, slabo tko trza na neke druge brojke. Broj učenika u Hercegovini se smanjuje. Očito je da se bježi sve više i da zakašnjela demografska strategija neće moći nadomjestiti minuse koje je džepni patriotizam razasuo među onima kojima se više ne trpi šuplje priče.

Mostar, kojeg su htjeli nametnuti kao primjer u BiH, počeo se opet utapati u boje kaosa koje vladaju čitavom zemljom. Nema glasa još na glasne prozivke mostarskog javnog poduzeća zaduženog za naplatu parkinga. Još jedna obrana šutnjom i još jedan pokazatelj kako vlast ne misli da treba pojasniti bilo što onima koji su ih ustoličili na božanske pozicije.

Dokaz tomu je i prva sjednica mostarskog Vijeća tijekom koje neće biti obraćanja medijima. Valjda gradski oci i majke misle da nije dovoljno zanimljivo stanje u mostarskim vrtićima i školama o kojima će se raspravljati da bi se obraćali javnosti.

14.1. – Subota

Dobili smo ono što godinama uzgajamo. Zagalamila su djeca iz Splita na sarajevskom turniru kako treba ubiti Srbina, a onda su golobrade patriote iz Sarajeva odlučile i napasti Srbe u hotelu.

Dolaze nam na naplatu sva ulaganja u pomirenje, sva suočavanja s prošlošću i sva prežvakana crkvena čitanja u kojima glumimo pravednike i one koji pružaju ruku. Kroz usta djece i kroz nož golobradih domaćina zablistao je sav jad u koji smo umotali našu budućnost tvrdeći da smo naučili sve iz prošlosti.

15.1. – Nedjelja

Patrioti sada ne sipaju opravdanja za sve ono što su ugurali u glave svoje budućnosti koja nije probušena guma da ju se može napuhati za restoransku reklamu.

Dok se pravimo slijepi na ratne povike sa zapada Bosne, za desne ruke u zraku, din-dušmane u reklamama za popis stanovništva i mlade političke snage koje slušaju idole-starohane, ne piše nam se dobro.

A napisana povijest, koja se čita kako kome paše, pokazuje i kako nikad sebi nismo ni pisali dobro ni za prošlost ni za budućnost.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close